U trendu

Dan gradjevinara: Najveći problemi niske plate i teški uslovi rada

Gradjevinari u Srbiji nezadovoljni su zbog malih plata i teških uslova rada i očekuju da država efikasnije i racionalnije donosi mere za pokretanje gradjevinske proizvodnje, ocenjeno je danas na Sednici sindikata radnika gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala Srbije.

Sednica je održana povodom 8. avgusta, Dana gradjevinara, a predsednik tog sindikata Saša Trolaković ukazao je da gradjevinski radnici u Srbiji rade bez odgovarajuće naknade za svoj rad, najčešće za minimalne zarade koje se isplaćuju sa zakašnjenjem.

„Osim niskih zarada i manje posla, neimari rade i u teškim uslovima, pa se oko 50 odsto teških i smrtnih povreda na radu dešava upravo u gradjevinarstvu“, rekao je on i dodao da je najčešći uzrok povreda  nepotpuno sprovodjenje mera bezbednosti na radu, loša organizacija i rad bez upotrebe adekvatne opreme za zaštitu.

Dodao je da je prema zvaničnim podacima, u prošloj godini 15 gradjevinara poginulo na radnom mestu, ali da je taj broj i veći jer se ne prijavljuju sve povrede.

Trolaković je rekao i da je neto zarada gradjevinara ispod prosečne zarade i da je u prvoj polovini ove godine iznosila 40.118 dinara, a minimalna cena rada od 121 dinar po času, što je kako ocenjuje ispod svakog dostojanstva radnika u Srbiji.

„Loše stanje pogoršava činjenica da nema Posebnog kolektivnog ugovora za gradjevinarstvo i industriju gradjevinskog materijala“, rekao je on.

On je kao primer naveo da se 80-tih godina godišnje gradilo 3.600.000 metara kvadratnih, a danas 800.000 metara kvadrarnih  i dodao da je pokretanje gradjevinarstva istovremeno pokretanje i 30 drugih delatnosti.

Državni sekretar u Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Aleksandra Damnjanović čestitala je Dan gradjevinara i ocenila da je važno da se vidi pomak u razvoju gradjevinske industrije.

Ona je istakla da to ministarstvo čini sve da unapredi investicioni ambijent i obezbedi bolji zakonski okvir za bolji i efiksniji rad, kako bi gradjevinarstvo počelo da se razvija.

Podsetila je da su od 1. januara ove godine uvedene elektronske gradjevinske dozvole i da je vreme izdavanja skraćeno na sedam radnih dana.

Istakla je i da je starosna struktura zaposlenih u gradjevinarstvu preko 50 godina i da je problem što nema mladih u tom sektoru, ali je kao dobru vest navela što će biti otvoreno još jedno odeljenje srednjoj gradjevinskoj školi.

Damnjanović je rekla da je za 2,5 godine učešće gradjevinarstva u BDP povećano sa četiri na 5,5 odsto, a da je vrednost gradjevinskog radova u prva četiri meseca bila za 68,6 odso veća nego u istom peridu prošle godine.

Dodala je i da je činjenica da su plate u gradjevinarstvu ispod proseka, ali da je dobro što se smanjuje njihov zaostatak za prosečnom zaradom.

„Cilj je da 8. avgusta sledeće godine arade dodju na republički prosek“, rekla je ona.

Ona je prenela poruku ministarke Zorane Mihajlović da će i naredna vlada biti tu za gradjevinare i da će podizanje tog sektora biti na visokoj listi prioriteta.

Dan gradjevinara, 8. avgust obeležava se u znak sećanja na gradjevinske radnike koji su se 1940. godine pobunili i štrajkovali tražeći bolje uslove rada, povećanje nadnica i skraćenje radnog vremena.

Štrajk je okončan sporazumom sa poslodavačkim udruženjima, a pratili su ga oštri sukobi i represivne mere policije prema gradjevinskim radnicima, podsetili su u tom sindikatu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.