U trendu

Dan polja šećerne repe na poljima PIK-Bečeja

Na tradicionalnoj manifestaciji „Dan polja šećerne repe“ koji je kompanija Sunoko ove godine organizovala na poljima PIK-Bečeja, proizvodjači su razmenili iskustva iz dobre poljoprivredne prakse.

Predstavnici kompanije Sunoko, koja posluje u okviru MK Grupe, razgovarali su sa okupljenim partnerima i kooperantima o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe, kao i o novi tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi.

U Srbiji je ove godine šećernom repom zasejano blizu 30.000 hektara, a kompanija Sunoko je posebnu pažnju posvetila saradnji sa naučno-istraživačkim institucijama i vodećim stručnjacima, kako bi se u setvu ušlo sa sigurnom i izvesnom proizvodnjom.

Ta kompanija je sa tri proizvodna centra, i pored izazova sa kojima se susretalo tržište repe protekle godine, najefikasniji proizvodjač šećera u jugoistočnoj Evropi.

Tokom marta, zahvaljujući povoljnim uslovima za setvu, posejan je šećernom repom najveći deo površina. Uprkos suši krajem prvog i početkom drugog kvartala ove godine, oštroj smeni hladnog i toplog vremena, jakom napadu kukuruzne i repine pipe, obilne padavine u maju uz stabilizaciju temperatura su povoljno uticale na useve te se i ove godine mogu očekivati prinosi koji će u potpunosti zadovoljiti sve tržišne potrebe.

„Kompanija Sunoko, u skladu sa strateškim razvojem i procesom digitalizacije sistema MK grupe, kontinuirano radi na efikasnosti u svim segmentima proizvodnje šećera i smanjenju troškova. Naš cilj je da sačuvamo konkurentnost i održivost poslovanja ovog, za našu zemlju i region, izuzetno važnog sektora“, rekao je direktor Sunoka Slobodan Košutić.

Ocenio je da se dugoročno profitabilnost proizvodnje šećerne repe može obezbediti boljim prinosima po hektaru, za šta je neophodna primena najnovijih saznanja i iskustava kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse.

„Upravo ovakvi skupovi koje organizuje kompanija Sunoko, dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji, su jedan od načina da najnovija saznanja i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronadju put do njihove praktične primene“, kazao je Košutić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.