U trendu

Danas forum SRB-Italija, najveća italijanska delegacija u prethodnih 10 godina

BEOGRAD – Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije biće održan danas u Palati „Srbija“, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija.

Na forumu će učestovati 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih, a već je zakazano i oko 400 bilateranih sastanaka, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja organizuje forum uz podršku italijanskih partnera, Ambasade Italije u Srbiji i Agencije za trgovinu Italije.

Direktor u PKS Mihailo Vesović je rekao da će u poseti Srbiji biti najveća italijanska delegacija u poslednjih 10 godina, kao i da će to biti najveći poslovni forum u poslednjih pet godina na bilateralnom nivou.

Kazao je da predstavnici italijanskih kompanija dolaze zajedno sa predstavnicima poslovnih asocijacija, institucija, organizacija.

Cilj foruma je, osim unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u Srbiji, navode iz PKS.

„Imamo veliki poslovni forum na kome će se obratiti Tajani i predsednik Vučić. Učestuje i veliki broj predstavnika važnih finansijskih institucija iz Srbije“, rekao je Vesović Tanjugu.

Na forumu će biti održana tri okrugla stola: Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija, zatim Održiva poljoprivreda i Agri-tek i na kraju Infrastruktura.

Vesović je rekao da upravo iz tih oblasti i dolaze italijanske kompanije i istakao da, kada je reč o prvom okruglom stolu, Srbiju očekuju velika ulaganja u zelenu transformaciju, održive izvore energije i energetsku transformaciju koja nas očekuje.

„Italijani i italijanske kompanije su prepoznati kao nosioci značajnih tehnologija u ovoj oblasti. Već imamo i neke od velikih investitora, poput Fintela koji zajedno sa MK grupom investira u vetroparkove u Srbiji i od tog panela očekujemo da se otvore neke nove ideje i kontakti, novi predlozi za unapređenje saradnje u ovoj veoma važnoj oblasti, koje će značajno uticati na brzinu srpskog integraisanja u EU. Ovim dolaskom Italija potvrđuje svoju privrženost evropskoj integraciji Srbiji, pa i celog regiona Zapadnog Balkana“, naveo je Vesović.

Kada je reč o poljoprivredi, Vesović je rekao da će na forumu biti reč o primeni novih tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, s obizirom da je Italija jedna od lidera na svetkom tržištu u toj oblasti.

„Prehrambeni sektor i poljoprivredna proizvodnja u Srbiji mogu da budu daleko efikasniji i produktivniji kroz primenu novih tehnologija, i zato nam je važna kooperacija sa italijanskim kompanijama. Tema je i pakovanje i korišćenje novih mašina, ali i brendinga i nastupa na određenom tržištu, i to je sve što italijanske i srpske kompanije mogu zajednički da rade“, naveo je Vesović.

Podsetio je da je italijanski Ferero investirao u Srbiji i značajno proširio svoj obim poslovanja.

Vesović kaže da će se na forumu razmatrati i pitanje saradnje u putnoj i železničkoj infrastrukturi i na drugim velikim infrastrukturnim projektima, pošto je Italija veoma zainteresovana da se poveže infrastrukturno sa Srbijom i drugim zemljama ZB.

„Veorovatno će Italijani imati predlog ne samo za učesće njihovih kompanija u projektima već i u modelima finansiranja. Srbiji je potrebno i znanje i tehnologija i podrška italijanskih kompanija u realizaciji velikih projekata, poput Beogada na vodi, izgradnje bolnica, škola i drugog, kako bismo postigli standarde EU“, naveo je on.

Vesović je rekao da će sutra biti potpisan veliki broj sporazuma, kao i da će većina njih biti u oblasti finansiranja i saradnje između finansijskih institucija.

„Pored toga što ćemo spojiti dve asocijacije prehrambene industrije i kroz tu saradnju potvrditi posvećenost, PKS će potpisati jedan krovni dokument sa Konfindustrijom, kao njihovom najsnažnijom privrednom asocijacijom. Ali važno je da će u finansijskom sektoru, gde sledi podrška malim i srednjim preduzećima upravo za razvoj tehnologija, između minsitarstva finansija sa raznim italijanskim institucijama, koje imaju veoma razvijen sistem i mrežu podrške MSP kroz finansijske instrumente“, naveo je Vesović.

Mišljenja je da je interes Italijana da se ti finansijski instrumenti preliju i na njihove dobavljače koji rade u Srbiji.

Podsetio je da su u Srbiji prisustne italijanske banke i osiguravajuća društva, kao kompanije u skoro svim oblastima industrije.

Ukupna robna razmena Srbije i Italije u prošloj godini je dostigla 4,6 milijardi evra i bila je veća za 10,5 odsto nego u 2021.

Izvoz Srbije u Italiju je iznosio dve milijarde evra, a uvoz iz Italije 2,6 milijardi.

Vesović je rekao da imamo suficit u razmeni u sektoru usluga zbog izvoza IT-a.

Na pitanje šta spaja Srbiju i Italiju u poslovnoj saradnji, kaže da obe zemlje imaju apsolutni interes za to i da se to moglo videti u prethodne 23 godine, kao i da je investicija Fijata bila veoma značajna za automobilsku industriju i pokretanje reindustrijalizacije u našoj zemlji.

Srpski interes je ne samo da privuče italijanske kompanije već i tehnologije, kao i da bude prisutna na italijanskom tržištu, ali i da iskoristimo ulogu ekonomski najznačajnije zemlje Zapadnog Balkana, koja će ovaj celokupni region povući ka EU, istakao je Vesović.

Sa druge strane, Srbija i Zapadni Balkan su potrebni Italiji zbog svog položaja i dobre radne snage, dodao je Vesović.

Italija predstavlja trećeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije i jednog od najvećih stranih investitora.

U Srbiji je registrovano i aktivno gotovo 1.300 kompanija sa većinskim italijanskim kapitalom, italijanskih finansijskih institucija (banke, osiguravajuće kuće, lizing kompanije) i preduzetnika. Ukupno zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Među najznačanije investitore spadaju FCA, Intesa Sanpaolo, UnipolSai S.p.A./ĐOR Novi Sad, Calzedonia, Vibac, Generali Group, Valy – Golden Lady, Benetton Group, Fulgar, Pompea.

Ukupne italijanske investicije u Srbiji su dostigle 3,9 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.