U trendu

Danas istice stari ugovor, snabdevanje gasom postojecom dinam

BEOGRAD – Sadašnji ugovor sa Rusijom o šestomesečnom snabdevanju gasa, po ceni od 270 dolara za 1.000 kubika, ističe danas, a u Ministarstvu energetike očekuju da će se snabdevanje nastaviti postojećom dinamikom i u narednom periodu.

„Prema dogovoru (Vučića i Putina) obezbeđene su količine od 2,2 milijarde metara kubnih na godišnjem nivou u naredne tri godine. Dinamika povlačenja količina se precizira u ugovoru i zavisi od potreba za ovim energentom, od perioda godine i planova potrošnje kupaca“, naveli su iz Ministarstva energetike u pisanom odgovoru za Tanjug.

U svakom slučaju potrošači mogu da računaju na sigurno snabdevanje, poručuju iz resornog ministarstva.

Srbijagas i Gasprom tek treba da potpišu novi ugovor na osnovu postignutog dogovora predsednika Vučića i Putina.

Podsećanja radi, Srbija je po sadašnjem ugovoru dobijala od Rusije šest miliona kubika gasa dnevno po ceni od 270 dolara.

Desetogodišnji ugovor o isporukama ruskog gasa Srbiji trajao je do decembra 2021. godine, a predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su prethodno dogovorili da naša zemlja u narednih šest meseci, do juna 2022, nastavi da dobija gas po istoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubika gasa.

Vučić i Putin su u nedelju u telefonskom razgovoru dogovorili sklapanje novog trogodišnjeg ugovora za nabavku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, po ceni u skladu sa naftnom formulom od 310 do 408 dolara za 1.000 kubika gasa.

Srbiji je pored dogovorene 2,2 milijarde kubika gasa po nižoj ceni potrebno godišnje još 800 miliona kubika.

„Nama je potrebno još 800 miliona kubnih metara gasa, ostaje da se razgovara oko cene za tih 800 miliona kubnih metara. Samo je nepoznanica taj jedan deo cene za tu količinu, jer još uvek ne znamo koliku ćemo količinu da ugovorimo“, rekao je Vučić u nedelju nakon razgovora sa Putinom.

Dodao je da tokom zime, kada su cene veće i kada će gas na berzi biti 3.500 dolara možda čak i na 4.000 i 5.000, mi ćemo dobijati po 340, 350 dolara, ako cena nafte bude 120 dolara po barelu.

Vučić je istakao da se, ako se ne pokriju sve količine, neće čekati zima već da će se ići sa kupovinom ranije kada je cena, na primer, 800 dolara da bi napunili skladišta, kako bi gas mogao da se povlači iz skladišta tokom zime.

Pored toga, ministar finansija Siniša Mali prošle sedmice je na sastanku u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom dogovorio da Srbija u Mađarskoj tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Dogovor je preciziran nakon što su se predsednik Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili u Novom Sadu na otvaranju Međunarodnog sajma poljprivrede da Srbija može da uskladišti između 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je rekao novinarima nakon sastanka sa Sijartom da će Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.