U trendu

Danas počinje isplata akontacija obeštećenja za restituciju

BEOGRAD – Isplata akontacije obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata počinje danas.

Isplata se obavlja na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja koje je donela Agencija za restituciju.

Kako je ranije za Tanjug izjavio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, stari vlasnici će danas dobiti akontaciju u visini od 10 odsto od ukupnog iznosa koji treba da im bude isplaćen.

Pojasnio je da ako iznos obeštećenja bude manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen ceo i dodao da ima 950 takvih rešenja.

Isplata će biti obavljena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.
Prema Sekulićevim rečima planirano je da se ove godine isplati 5.638.000 evra, dok drugi deo koji se odnosi na ovu godinu a reč je o državnim obveznicama iznosi 61.880.000 evra i dospevaće u periodu od pet, 10 i 12 godina.

Sekulić je rekao da će isplata po obveznicama biti u januaru sledeće godine i da će se u narednih sest do sedam godina, za koliko bi restitucija trebalo da se završi, držati ritam od jedne godišnje isplate po obveznicama i jedne akontacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar