U trendu

Danas sastanak G20, spremaju se koraci protiv Rusije

VAŠINGTON – U Vašingtonu se danas održava sastanak G 20, a, kako su najavili zvaničnici zemalja čclanica, na njemu će biti usaglašene koordinirane akcije zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Dok u pojedinim zapadnim prestonicama tvrde da bi Rusija zbog svojih postupaka trebalo da bude u potpunosti isključena sa globalnih sastanaka, to nije stav drugih u G20, uključujući Kinu i Indoneziju, koja ove godine predsedava grupom, piše Gardijan.

Moskva je juče potvrdila da će ministar finansija Anton Siluanov predvoditi rusku delegaciju na pregovorima uprkos ponovljenim protestima zapadnih diplomata.

Americka ministarka finansija Dženet Jelen planira da izbegne sednice G20 na marginama sastanaka Medunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kojima će prisustvovati zvanicnici.

Kako je rekao zvanicnik americkog Ministarstva finansija, ona će, međutim, prisustvovati uvodnoj sednici o ratu u Ukrajini. bez obzira na ucešće Rusije.

Izvor i z britanske vlade za Rojters je rekao da će britanski ministar finansija Riši Sunak takođe bojkotovati neke sednice G20 ako im budu prisustvovali ruski zvanicnici.

Sa sastanka ministara finansija i čelnika centralnih banaka 20 najrazvijenijih ekonomija sveta neće biti zavšne deklaracije o zajedničkim ciljevima zbog planiranog virtuelnog učešća Rusije, rekao je izvor iz nemačke vlade, prenosi Rojters.

Na sastanku će, kako je naveo, biti reči o stanju globalne ekonomije, posledicama rata u Ukrajini, vakcinama protiv kovida-19 i globalnoj pripremljenosti za moguće buduće pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar