U trendu

Danica Drašković već 13 godina u vrhu NIS-a, dobila još jedan mandat

Danica Drašković (76), koja je u četvrtak po treći put izabrana u Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS), nalazi se u rukovodstvu te kompanije još od 2009. godine, kao kadar Srpskog pokreta obnove (SPO) i predstavnik manjinskog vlasnika države Srbije.

Drašković je 2009. godine izabrana za člana Upravnog odbora NIS-a, a od 2014. godine je član Odbora direktora kompanije koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, dok Vlada Srbije poseduje 29,87 odsto vlasništva.

Mediji su u više navrata objavili da članovi Odbora direktora primaju od NIS-a oko 800.000 dinara mesečno.

Skupština NIS-a je juče imenovala 11 članova Odbora direktora: Vadima Jakovljeva, Pavela Oderova, Anatolija Černera, Alekseja Jankeviča, Kirila Tjurdenjeva, Vsevolda Vorobjova, Olgu Visocku i Aleksandra Čepurina, kao i troje srpskih članova Dragutina Matanovića, Dejana Radenkovića i Danicu Drašković.

Dejan Radenković (51) je funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS), dok je Dragutin Matanović (68), kako su objavili pojedini mediji, bio savetnik u kabinetu premijera Ivice Dačića, a zatim i kod Aleksandra Vučića. Njih dvojica su u Odboru direktora NIS-a od 2019. godine.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je prošle godine zatražila smenu srpskih predstavnika u Odboru direktora NIS-a.

Danica Drašković nije danas odgovorila na pitanja agencije Beta kako komentariše predloge pojedinih ekonomista i političara da bi Vlada Srbije trebalo da preuzme vlasništvo nad NIS-om i koliko je održiv sadašnji vlasnički status NIS-a u slučaju da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Drašković nije odgovorila ni na pitanje šta će biti njena konkretna zaduženja tokom novog mandata u Odboru direktora NIS-a.

Danica Drašković je, prema pisanju beogradskih medija, penzionisana u maju 1990. godine. Bivši ministar za rad i socijalnu politiku Aleksandar Vulin je 2014. godine rekao da Draškovićeva više nije invalidski nego starosni penzioner.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar