U trendu

Danska će emitovati prvu zelenu obveznicu početkom 2022. godine

KOPENHAGEN – Danska će početkom sledeće godine izdati svoju prvu zelenu obveznicu kako bi pomogla finansiranje tranzicije na karbonski neutralnu i održivu ekonomiju, saopštila je danas danska centralna banka.

Danska, s kreditnim rejtingom AAA, koja je bila predvodnik u razvoju vetroenergije, nastoji da nađe način za finansiranje svoje zelene tranzicije, koja uključuje smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte za 70 posto do 2030. u odnosu na nivo 1990.

Centralna banka Danske je navela da će desetogodišnja zelena obveznica biti izdata 19. januara 2022, sa kuponskom stopom od nula posto i rokom dospeća 15. novembra 2031, ako tržišni uslovi budu stabilni, prenosi Rojters.

Zaduživanje, koje je namenjeno zelenim investicijama, bilo bi tesno usklađeno s taksonomijom održivih finansija Evropske unije, odnosno s listom ekonomskih aktivnosti i kriterijuma koje moraju da se ispune kako bi investicije bile označene kao održive.

Tačan obim takozvane ‘blizanačke obveznice’, koja će imati iste karakteristike kao i konvencionalna desetogodišnja referentna državna obveznica, biće objavljen krajem decembra.

Dansko Ministarstvo finansija je saopštilo da će zelena obveznica pokriti vladine rashode u rasponu od 10-12 milijardi danskih kruna (1,52 -1,82 milijarde dolara) u 2022. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.