U trendu

Definitivno „da“ akcionara spajanju FCA i Pežo-Sitroena

MILANO/PARIZ – Akcionari Fijat Krajslera (FCA) i Pežo-Sitroena (PSA) odlučno su danas rekli „da“ spajanju italijansko-američkih francuskih proizvođača automobila, čime se rađa četvrta najveća svetska automobilska grupacija.

Obraćajući se akcionarima na odvojenim sastancima, generalni direktori PSA, Karlos Tavares i predsednik FCA DŽon Elkan govorili su o „istorijskom značaju“ današnjeg glasanja, kojim se objedinjuje nasleđe ovih automobilskih divova koji su učestvovali u pisanju istorije auto industrije u Sjedinjenim Drzavama, Francuske i Italije, prenosi agencija AP.

Pre okončanja spajanja, akcije nove zajedničke kompanije, koja će se zvati Stelantis, moraju da budu listirane na berzama u Milanu, Njujorku i Parizu.

Prethodno je krajem decembra, Komisija EU za zaštitu tržišne konkurencije dala uslovno „zeleno svetlo“ za spajanje FCA i PSA vredno 38 milijardi dolara, nakon što su dve kompanije pristale da pojačaju saradnju sa japanskim rivalom Tojotom u segmentu malih dostavnih vozila.

EK je objavila tada da će PSA povećati kapacitet preuzimanja Tojotinih kamioneta za evropsko tržište i smanjiti cene njihovog transporta i prevoza rezervnih delova i dodatne opreme, čime se otklanja zabrinutost u pogledu potencijalnog narušavanja tržišne konkurencije u EU.

Fijat Krajsler i Pežo-Sitroen su prošle godine odlučili da udruže snage kako bi se lakše izborili s izazovima u auto industriji, kao što su troškovi finansiranja tehnologija za proizvodnju ekološki čistijih vozila i tržišna kriza izazvana globalnom pandemijom.

Kompanija Stelantis će, između ostalih, posedovati brendove Fijat, DŽip, Dodž, Ram i Maserati, kao i Pežo, Opel i DS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.