U trendu

Delegacija BIE u PKS, razgovarali sa privrednicima

BEOGRAD – Istražna misija delegacije Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) ima zadatak da utvrdi da li su Beograd i Srbija spremni i na koji način žele da organizuju značajnu svetsku izložbu „Expo 2027“, poručio je večeras Mihailo Vesović iz PKS, u kojoj je održan skup privrednika sa Expo istražnom misijom.

„Ono što je za nas bitno je da su došli u PKS i da će večeras razgovarati sa privrednicima. Naše iskustvo iz prethodnog perioda je pokazalo saradnju privrede, privrednika, PKS i državnih organa. Više od 1.000 privrednika je posetilo Dubai expo i to je bila prilika ne samo za kulturnu promociju, nego i da se skrene pažnja na privredne mogućnosti i poslovne šanse“, poručio je Vesović za Tanjug.

Dodao je da je večeras je PKS bila domaćin misiji koja treba da stekne utisak koliko su Beograd i Srbija spremni za Expo izložbu 2027.godine.

„Sa velikim iščekivanjem privreda očekuje taj događaj, jer ovo nije samo turistički bitno, ovo je bitno i za kompletno brendiranje i stvaranje atmosfere međunarodnog poverenja u poslu, kao i prilika da se privuče veliki broj poslovnih ljudi i donosilaca odluka“, rekao je Vesović.

Vukašin Petković iz kompanije „Nectar Grupe“ rekao je da je vrlo značajno što ispred privrede Srbije ta kompanija može da podrži kandidaturu Srbije za Expo 2027.

„Smatramo da je od izuzetnog značaja da se tako velike manifestacije održe u Srbiji, a moram da istaknem da je, pored velikih manifestacija poput Vinskog sajma koji se skoro održao u Beogradu, značajno i za regionalnu saradnju i staćemo iza toga da se ovakve manifestacije održavaju u našoj zemlji“, rekao je Petković za Tanjug.

Delegacija BIE boraviće u Beogradu do petka, a povodom kandidature Srbije za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ 2027. godine.

Istražna misija treba da proceni izvodljivost i održivost Expo projekata, kao i političku i društvenu klimu u zemlji i gradu kandidatu koja može da obezbedi neophodnu podršku tom projektu.

Ministarka Tatjana Matić ranije je istakla da je Beograd potpuno spreman za održavanje specijalizovane izložbe koja bi, ističe, grad, Srbiju i region stavila u centar događanja i učvrstila ih na turističkoj, ekonomskoj i kulturnoj mapi sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.