U trendu

Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u Indiji

BEOGRAD – Sekretarijat Pokrajinske vlade saopštio je danas da pokrajinski sekretar za privredu i turizam doktor Nenad Ivanišević boravi sa saradnicima u poseti Indiji, u gradu Bangaloru, najvećem centru informaciono-komunikacionih tehnologija u toj zemlji.

Oni su istakli da su Ivanišević i konzul Republike Srbije u Indiji Anudžem Nautijalom, u prisustvu predstavnika privrede, razgovarali o aktuelnoj situaciji na tržištu, o mogućnostima za saradnju na međuregionalnom nivou, kao i o privrednim i investicionim potencijalima AP Vojvodine, sa posebnim osvrtom na oblast turizma, kao grane koju bi trebalo još razvijati i infrastrukturno unapređivati.
Na poziv Tehnološkog kongresa Indije (Indian Tećnology Congreš Ašociation ITCA) i njegovog predsednika prof. dr Muralikrišne Redija, delegacija se najpre susrela sa počasnim konzulom Nautijalom, rekli su u saopštenju.

U saopštenju su istakli da se delegacija u Bangaloru sastala i sa rukovodstvom Tehnološkog kongresa Indije, pri čemu su otvorene mnoge teme poput privrede i zelene ekonomije, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, kao i turizma sa akcentom na zdravstvenom i kulturološkom turizmu, kojima potencijalni turisti iz Indije pridaju velik značaj.

Oni su podsetili da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prošloj godini je pružio organizacionu i logističku podršku Tehnološkom kongresu u uspešno realizovanom prvom finalu CanSat/raketnog šampionata, održanom na terenima Avio-kluba „Čenej“, koji je okupio petnaest odabranih ekipa iz celog sveta, a najviše iz Indije, od ukupno 65 učesnika koji su morali da zadovolje veoma stroge kriterijume.
„Ovakav vid povezivanja veoma je značajan za privredu i poslovanje, kao i za investicije, a posebno za unapređenje znanja, te je ova prva poseta delegacije Pokrajinske vlade Indiji pokazatelj da je važno stvarati dobre veze i partnere širom sveta, pogotovo u zemljama sa kojima nas vežu tradicionalno prijateljski odnosi“, dodao je Ivanišević.
U saopštenju su istakli da su obišli i Specijalizovani edukativni institut za tehničku obuku i obrazovanje (Institute in Tećnical Training and Education – NTTF) sa sedištem u tzv. Elektronskom gradu u Bangaloru, poznatom kao indijska ′silicijumska dolina′.

„Bangalor je u domenu IT industrije veoma sličan Novom Sadu, koji je za kratko vreme postao regionalni centar informaciono-komunikacionih tehnologija. Ova poseta je deo koncepta razmene znanja i iskustava sa onim gradovima i regionima sveta koji su uspešni u tom domenu i sa čijim se stručnim kadrovima možemo povezati, a obrazovni programi i modeli prekvalifikacija mogu se primenjivati i u AP Vojvodini, kao i u čitavoj Srbiji“, rekao je sekretar Ivanišević.
Sekreterijat je zaključio da je obrazovni centar sa sedištem u Bangaloru najveći i jedini tog tipa u Indiji sa preko 70 ekspozitura u čitavoj zemlji, a njegovi inženjeri su među najtraženijima u svetu, što mladim stručnjacima omogućava i neophodnu podršku za osnivanje startap preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar