U trendu

Delez Srbija: Kontrola i transparentnost najvažniji u procesu proizvodnje mesa (VIDEO)

Transparentnost procesa proizvodnje i poštovanje najviših standarda bezbednosti hrane i dobribiti životinja je informacija koja je potrošačima najvažnija tokom kupovine, zaključak je panela „Kvalitetno, sveže i u potpunosti kontrolisano sveže meso u prodavnicama“, koji je danas organizovala kompanije Delez Srbija.

Potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija Milana Jević Gledović rekla je da ovaj veliki put počinje od dobavljača i farme, uvodjenjem strogih kontrola koje sprovode ovlašćena stručna tela koja prate uskladjenost proizvodnih procesa samog proizvoda i proizvodnih pogona.

„Kontrole dobavljača se sprovode na nivou bezbednosti hrane, socijalne uskladjenosti i dobrobiti životinja. U našem sistemu trenutno pratimo 84 farme koje odgovaraju zahtevima i koje su uključene u sistem kontrole, one su iz segmenta mesa i jaja, a planiramo da uključimo i mlečnu industriju“, navela je Jević Gledović.

Rekla je da se kontrola sprovodi na godišnjem nivou, po principu poštovanja pet sloboda životinje, kao i da se kroz to kontrolišu aspekti zdravstvene isparvnosti i kvaliteta u procesu proizvodnje direktno na farmi.

„Očuvanje kvaliteta i bezbednost mesa zagarantovana je potpuno odgovarajućom tehničkom opremljenošću, u šta Delez u kontinuitetu ulaže, na ovaj način postižemo uticaj i apsolutni uvid u sve korake proizvodnje, po principu ‘od farme do viljuške'“, kazala je ona.

Jević Gledović je dodala da je kompanije Deleze lider medju maloprodajnim lancima koji je započeo ovu vrstu kontrola na domaćem tržištu, kao i da je trenutno jedini lanac koji sistemski sprovodi kontole u ovom obimu.

„Sve što radimo ima za cilj da kupci znaju da u našim objektima mogu pronaći visokokvalitetno i bezbedno meso“, naglasila je ona.

Dodala je da je kompanija prva na tržištu ušla u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa.

„Na ovaj način dodatno osiguravamo zdravstvenu ispravnost proizvoda koji se nalaze u našem asortimanu i poboljšavamo proizvodni rezultat  na farmama. To se preslikava na benefite za potrošače i jedan zdrav poslovni model“, istakla je Jević Gledović.

Načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu Tamara Bošković, rekla je da farma mora biti očuvana, a životinje, koje će dati meso, adekvatno hranjene.

„Subjekti u poslovanju hranom sprovode mere samokontrole po zakonu, ali sprovode i mnoge privatne standarde, poput kompanije Delez, što je dodatna vrednost njihovim proizvodima“, istakla je Bošković.

Ona je kazala i da ukoliko dodje do nekih problema u maloprodajnim objektima, važno je komunicirati sa nadležnim organima, jer na taj način mogu da se sprovedu adekvatne mere.

 Šef Katedre za ishranu i botaniku na Veterinarskom fakultetu u Beogradu Dragan Šefer izjavio je da hrana za životinje predstavlja direktnu materijalnu vezu izmedju životinja i spoljne sredine, a samim tim ima najvažniju ulogu u očuvanju njihovog zdravlja.

„Samo zdrava životinja može da ispolji svoj pun genetski potencijal, odnosno da da maksimalne proizvodne rezultate i da obezbedi visokokvalitetne namirnice. Ukoliko je visok stepen kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane, sigurni smo da će zdrava namirnica doći do nas“, objasnio je Šefer.

Dodao je da su se u stimulaciji rasta životinje koristile razne biološki aktivne materije, a da su antibiotici najstariji.

„Zbog njihovog negativnog uticaja vrlo brzo se otpočelo sa zakonskom regulativom korišćenja antibiotika u hrani za životinje, kod nas je ta odredba doneta 2009. godine Pravilnikom o hrani za životinje. Istovremeno je počelo razmišljanje o prirodnim stimulatorima rasta koji se danas koriste na kontrolisanim farmama“, naveo je Šefer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.