U trendu

Delibašić: U sistemu e-faktura 188.775 firmi, od januara obavezne za sve

BEOGRAD – U sistemu e-faktura nalazi se 188.775 firmi, od čega je 10.691 korisnika javnih sredstava i 178.083 subjekata koji su iz privrednog sektora, izjavio je danas savetnik ministra finansija Vuk Delibašić.

On je podsetio da će od 1. januara sledeće godine e-fakture biti obavezne za sve firme koje posluju u sistemu PDV-a, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Do danas je 92.089 subjekata razmenilo bar jednu elektronsku fakturu, čime je pokazano da sistem funcioniše, a ukupno je razmenjeno 5.871.400 faktura. Analiza pokazuje da od 1.000 najvećih privrednih subjekata 66 odsto koristi ovaj sistem sa udelom od 78 odsto, a od 100 najvećih firmi u Srbiji, čak 83 odsto koristi sistem, sa udelom od 91 odsto,” rekao je Delibašić na samitu privrednih lidera.
Dodao je da je Srbija lider u Evropi u obaveznom korišćenju elektronskih faktura i prva zemlja u Evropi koja je u ovom obimu uvela sistem.
“Francuska, na primer, uvodi elektronsko fakturisanje od 1. januara 2024. godine, a punu primenu od 2027. godine, dok je Španija planirala početak faznog uvođenja 2024. godine, a punu primenu dve godine kasnije. Srbija je u tom smislu za korak ispred njih” istakao je Delibašić.
Prema njegovim rečima, od 1. maja su kroz praksu urađene provere rešenja i dodatna prilagođavanja, a od samog početka se dobro komuniciralo sa privredom, čime je pokazan sluh za svaku obrazloženu sugestiju.

Takva komunikacija je rezultirala nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanjem rada samog sistema elektronskih faktura.
“Sledi promena i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju, koji je već usvojen na Vladi Srbije i sledeće nedelje će se naći pred poslanicima Narodne skupštine“, rekao je Delibašić i dodao da se izmenama izašlo u susret privrednicima.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i poslovanje koje prati sigurnost.
“U sistemu su svi obveznici poreza na dodatu vrednost i oni će moći da računaju na znatno brži povraćaj PDV-a, ukoliko se ulazno-izlazne fakture poklope u sistemu, i neće se više čekati oko 45 dana kao ranije. Time se rešava jedna od osnovnih zamerki privrednika koje smo u proteklom periodu dobijali”, zaključio je Delibašić.

Zakon o e-fakturama sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koje primenjuju zemlje EU, planira se integracija ovog sistema sa Upravom carine, e-fiskalizacijom, zatim izrada i za poluautomatsku PDV prijavu, a u pripremi je i elektronska akciza, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.