U trendu

Delo najavljuje aukciju Agrokorovih deonica Merkatora

ZAGREB – U slučaju da odluka slovenačke agencije za zaštitu tržišne konkurencije (AVK) o privremenom oduzimanju deonica Merkatora Agrokoru postane pravosnažna, Merkatorove deonice bi sredinom ove godine mogle biti stavljene na aukciju, objavio je slovenački list Delo.

Prenoseći ovu vest, Jutarnji list ocenjuje da su „regulatorni, pravosudni politički i medijski pritisci doveli do još jedne poruke koju je slovenačka uputila Fortenova grupi i hrvatskoj vladi“ preko ljubljanskog lista.

„U formalnom smislu to nije nova vest, jer se od početka ovog postupka znalo da u slučaju pravosnažnosti odluke jedan od scenarija može biti stavljanje 67 posto deonica Merkatora u vlasništvu Agrokora d.d. na prodaju“, navodi Jutarjni.

U tekstu se podseća da je AVK kaznio Agrokor sa 53 miliona evra zbog kršenja pravila tržišne konkurencije prilikom koncentracije sa slovenačkom punionicom vode Kostela (Costella), te da je Agrokor podneo zahtev za zaštitu zakonitosti i da taj sudski postupak još nije rešen.

„AVK je zatim donela i odluku o privremenoj zapleni 67 posto deonica Merkatora u vlasništvu Agrokora (iako još nije rešen zahtev Agrokora za ocenu zaštie zakonitosti), na šta se Agrokor žalio, a sud ekspresno odbio tu žalbu kao proceduralno neosnovanu“.

U tekstu Dela se navodi da bi sudski postupak, sa žalbenim delom, vezan za zaštitu zakonitosti, mogao da bude gotov do juna ove godine, te da bi u slučaju da sud potvrdi odluku Agencije o kazni od 53 miliona evra Agrokor bio primoran da plati taj novac ili bi 67 odsto deonica Agrokora mogle da idu na aukciju.

Jutarnji ističe da je Agrokor najavio i ustavnu tužbu i međunarodnu arbitražu ukoliko odluka o kazni od 53 miliona evra postane pravosnažna i u slučaju da neplaćanjem te kazne u roku od šest meseci ostane pravosnažno bez deonica Merkatora.

„Reč je, dakle, o nastavljanju pritiska na Fortenova grupu da pristane na zahteve slovenačke politike da domaćim dobavljačima omogući favorizovan pristup prodajnim policama Merkatora, a Slovenci verovatno imaju još neke dodatne zahteve prema Fortenova grupi i hrvatskoj vladi“, ocenjuje u članku hrvatski list.

Napominje, takođe, da imovina Merkatora, kao i dug slovenačkog trgovinskog lanca u iznosu od oko 630 miliona evra, nisu „ušli“ u ugovor o refinansiranju Foretnova grupe u iznosu od 1,2 milijarde evra.

„To znači da eventualni neuspeh prenosa imovine Merkatora u Fortenova grupu, tvrde u toj kompaniji, ne bi ugrozio odnos duga i EBITDA Fortenove, niti bi na tom nivou ugrozio poslovanje koncerna. Ipak, jasno je da Fortenova grupa sa i bez Merkatora nije ista kompanija, jer bi Merkator činio jednu trećinu prihoda Fortenova grupe kada bi joj bio pripojen“, zaključuje Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.