U trendu

Delu hrvatskih potrošača računi za gas veći čak 450%

ZAGREB – Preduzećima u Hrvatskoj računi za gas su veći za 450 posto, piše danas Jutarnji list, navodeći da više od 8.000 privrednika, javnih institucija i udruženja dobija nove ugovore i izvestsaje o zaduženju od zagrebačke Gradske plinare.

„Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobijaju račune za gas od 90 ili 100 hiljada kuna (11,9-13,3 hiljada evra). To je sigurno vanredna situacija koja će trajati idućih šest meseci i država bi morala da ima neki plan“, izjavila je Žaklin Troskot, vlasnica poslastičarnice Amelii predstavnica zagrebačkih ugostitelja, za Jutarnji.

Poslednjih dana veliki broj privrednika istupa navodeći da su im računi za gas skočili 450 posto, i da im je Gradska plinara Zagreb-Snabdevanje (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cena hasa, od oktobra, menjati svakog mseca, zavisno od njegove cene na tržištu.

Uz ugovor, zagrebačka Plinara privrednicima šalje i izveštaje o zaduženju od hiljadu ili dve hiljade evra, čime žele da se osiguraju da će gas od njih i naplatiti, dodaje list.

Oko osam hiljada velikih i malih preduzeća mora do prvog septembra da odluči da li pristaju na takve uvslove, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojna udruženja, napominje se u tekstu.

Privrednici kažu da je nužna intervencija Ministarstva privrede.

„Mi ćemo sada biti u situaciji da ne znamo da li će nam račun za gas za idući mesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći da platimo naše obaveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego da poskupimo naš proizvod i sve prebacimo na građane, ali to nije rešenje“, ističe Troskot.

Iz Glasa preduzetnika, udruženja koje predstavlja 20 hiljada domaćih privrednika, navode da čekaju mere koje su obećali iz Ministarstva privrede za nekoliko nedelja, napominjući da im veliki broj privrednika najavljuje zatvaranje pogona po trenutnim cenama gasa.

Na pitanje upućeno Ministarstvu privrede šta se konkretno planira, ministar Davor Filipović je u pisanom odgovoru naveo da vlada kontinuirano prati situaciju i aktivno razmatra načine kako da pomogne privrednicima, te da će mere za prevladavanje energetske krize biti donete u septembru „u skladu s mogućnostima državnog budžeta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar