U trendu

Demostat: Kupovina iz fotelje je jeftinija

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kazao je da je osnovni razlog zbog čega je elektronska kupovina jefitinija od fizičkog odlaska u prodavnicu to što prodavac ima manje troškova i smatra da će ovaj način kupovine predstavljati obrazac kako će se u budućnosti trgovati u Srbiji, preneo je danas Demostat.

„Prodaja može da se obavlja sa manjim brojem zaposlenih što je pogodnost za prodavca te cena može da bude niža, a to je ono što privlači kupca“, kazao je Bogosavljević.

Podsetio je da je elektronska trgovina u ovom trenutku nešto što se u velikoj meri praktikuje u razvijenim zemljama.

„Nema sumnje da ona sasvim sigurno predstavlja obrazac kako će se u budućnosti trgovati u Srbiji. Ona se i sada sve više razvija i postaje sve popularnija“, rekao je Bogosavljević.

Dodao je i da, s obzirom na to da je kupovati preko Interneta isplativije, neki kupci često olako prelaze preko toga što su prevareni odnosno nisu dobili tačno ono što su hteli i u tim situacijama oni se teše da su bar jeftinije prošli i da se nisu umarali prilikom trgovine.

Medjutim, Bogosavljević je istakao da niko nema pravo da zloupotrebljava prednosti kupovine preko Interneta i da vara mušterije na bilo koji način.

Ukazao je i kako bi bilo poželjno da kupci budu dobro informisani o svojim pravima.

„Zakon o zaštiti potrošača precizno propisuje da svi prodavci koji obavljaju elektronsku prodaju moraju da budu registrovani. Samo od takvih prodavaca treba naručivati robu“, naveo je Bogosavljević.

Takođe, kako je dodao, ono što potrošači treba da znaju prilikom internet kupovine je to da imaju pravo da dobiju povraćaj novca i vrate svaki proizvod sa kojim su nezadovoljni u roku od 14 dana.

„Pri tome, nemaju zakonsku obavezu da prodavcu obrazlažu zašto proizvod vraćaju i traže svoj novac nazad“, rekao je Bogosavljević.

Kako se podsetili iz Demostata, Internet kupovina u Srbiji je postala hit u poslednjih nekoliko godina, a prosperitet je doživela nakon proglašenja pandemije korona virusa.

Nekada je onlajn kupovina bila rezervisana samo za mlade, ali danas je, kako je navedeno, praktikuju i ljudi srednjih godina, kao i oni najstariji spretni u korišćenju računara.

Kako je precizirano, ako se proizvod kupuje od proizvođača koji imaju prodavnice za prodaju svojih brendova, cene u njima će biti najčešće na istom nivou kao i one u onlajn radnjama.

Međutim, ako se prodaja određenih proizvoda odvija isključivo na Internetu njihova cena biti niža od sličnih koji se mogu naći u prodavnicama.

Prednost onlajn kupovine u odnosu na odlazak u prodavnicu je i to što sve može da se obavi praktično iz fotelje i na taj način se uštedi vreme, a dobija se i na komoditetu tokom kupovine.

Kako je navedeno, važan faktor je i preglednost, jer na Internetu u kratkom roku kupac može da se adekvatno informišete o svim proizvodima koji ga interesuju i da ih jednostavno naruči.

Stručnjaci tvrde, kako je navedeno, da je i psihološki momenat iščekivanja porudžbine nešto što ljude motiviše da pazare onlajn.

Na taj način se kupovina intenzivnije doživljava, a i duže traje nego prilikom fizičkog odlaska u prodavnicu, što smatra se mušteriju čini zadovoljnijom i motivisanijom za kupovinu.

U prednosti onlajn kupovine, između ostalog, nabraja se i to što nema čekanja u redovima za plaćanje računa, a nema ni čekanja da se isprazni garderoba kako bi se isprobao neki komad odeće, preneo je Demostat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar