U trendu

Deo radnika Fijata blokirao put Kragujevac – Kraljevo

KRAGUJEVAC – Deo nezadovoljnih radnika Fijata oko 15 časova započeo je protest blokirajući magistralni put Kragujevac – Kraljevo.

Prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj završeno je u 13 časova, a tačan broj prijavljenih se još uvek ne zna, rečeno je na protestu.

Predstavnici radnika očekuju da će ih vlada kontaktirati radi novih dogovora i sutra, kako kažu, neće održati novi protest.

Takođe, poručuju da ne odustaju od svojih zahteva i najavljuju da će u sredu otići u Beograd, ukoliko do tada na bude novih pomaka u pregovorima i ispunjenju zahteva.

Rok za prijavljivanje prvobitno je bio 15. jun, ali se do tada izjasnilo manje od 140 zaposlenih za rad u inostranim pogonima Stelantisa, pa su poslodavac i vlada dogovrili da pomere rok za 20. jun, uz nešto izmenjene uslove rada, kako bi se sakupilo neophodnih 1.000 radnika.

Vlada Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) potvrdili su u subotu da će biti zaštićene ranjive kategorije zaposlenih i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbije, povrđeno je obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga,samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija naveli su da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar