U trendu

Deonice Dojče banke danas u porasle za 5,4 odsto na evropskoj berzi

FRANKFURT – Deonice Dojče banke porasle su za 5,4 odsto na današnjoj evropskoj berzi, dok su troškovi osiguranja njenog duga usled nesolventnosti pali nakon objave analitičara da je stanje ove nemačke banke stabilno.

Akcije ove nemačke banke porasle su na današnjem trgovanju, što je uticalo na vrednost indeksa Stoxx 600 koji je imao najbolji izgled na današnjoj berzi, a pored Dojče banke, porasle su deonice još par nemačkih banaka, preneo je Blumberg.

Kako mediji navode, još uvek je nepoznato šta je trigerovalo pad akcija ove banke, a pretpostavlja se da su se hedž fondovi usmerili na Dojče banku nakon što su propale akcije Kredi Svis i još tri američke banke.

„Dojče banka nije ‘slaba karika’ u evropskom bankarskom sektoru“, napisao je analitičar kompanije Kepler Ševreuks Nikolas Peen (Nicolas Payen), ističući da banka ima „čvrste“ temelje.

Evropski regulatori su naterali banke da umanje finansijski rizik i poboljšaju svoj kapitalni položaj, što je rezultiralo zdravijim bilansom stanja u odnosu na globalnu finansijsku krizu 2008. godine, a poboljšanje na finansijskom tržištu odrazilo se na kreditnu sposobnost nemačke banke.

„Dojče banka je u poslednjih nekoliko godina smanjila rizike i usmerila svoj poslovni model ka internom cilju kako bi generisala manji finansijski rizik i veći nivo profita“, rekao je analitičar „Ođo BHF“ Roland Pfender nakon što je porastao kredibilitet ove banke.

Povećanje cena usledilo je nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da nema razloga za zabrinutost Dojče banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar