U trendu

Der Lajen: Umesto autoputa u pakao, zaradimo kartu za raj

ŠARM EL ŠEIK – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje da ubrzaju akcije vezane zq klimatske promene, u današnjem obraćanju na samitu Ujedinjenih nacija o klimi COP27 u Šarm el Šeiku.

„Globalna kriza fosilnih goriva mora da bude adut da se igra preokrene. Zato hajde da ne idemo ‘autoputem za pakao’, već hajde da zaradimo čistu kartu za raj“, rekla je ona, aludirajući na opaske generalnog sekretara UN Antonija Guteresa iznete u ponedeljak, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u zasebnom saopštenju naveo da je Rusija odlučila da energiju pretvori u „oružje za masovnu destabilizaciju“.

Gaston Braun, premijer Antigne i Barbude, rekao je na samitu da „industrija nafte i gasa nastavlja da ostvaruje skoro 3,0 milijarde dolara profita dnevno“, i da je „krajnje vreme da se te kompanije nateraju da plaćaju globalni porez na ugljenični profit, što bi bio izvor za finansiranje gubitaka i štete“ bnastale od klimatskih promena.

„Neodgovorni proizvođači fosilnih goriva ostvarili su koristi iznuđivanjem profita na račun ljudske civilizacije. Dok oni profitiraju, planeta gori“, poručio je on.

Predsednik Senegala, Makij Sal, istakao je da se zalaže za smanjenje emisija s efektom satklene bašte, dodajući međutim::„ Mi Afrikanci ne možemo da prihvatimo da se naši vitalni interesi ignorišu“.

Andžej Duda, predsednik Poljske, ocenio je sa „posledica ruske agresije kriza i ogromni troškovi koji dovode u opasnost blagovremeno sprovođenje klimatske tranzicije, kao i blagovremeno postizanje zacrtanih ciljeva“.

„Moramo nastojati da se osigura da ruska agresija bude brzo i trajno okončana pružanjem veće podrške Ukrajini, jačanjem pritiska na Rusiju i jačanjem napora da postanemo nezavisni od ruskih fosilnih goriva“, naveo je Duda.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je primetio da je „licemeri da se ne kaže i da je civilizacija u kojoj živimo potpuno neravnopravna“.

„Sastoji se od zemalja koje već 200 godina neselektivno eksploatišu prirodne resurse planete, a u isto vreme druge jedva da imaju dovoljno da se prehrane i žive u skladu sa predindustrijskim načinima proizvodnje. Nejednakost je prisutna širom sveta. Venecuela je odgovorna za manje od 0,4 posto globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Bez obzira na to, naši ljudi moraju da plate posledice ove neravnoteže koju su stvorile glavne kapitalističke ekonomije sveta koje su zagadile planetu u korist nekolicine“, zaključio je Maduro

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.