U trendu

Deset dama ponelo Titulu najbolje preduzetnice

BEOGRAD – Udruženje poslovnih žena u okviru ovogodišnje manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, dodelilo je Titulu najbolje preduzetnice za 10 preduzetnica od 26 finalistkinja iz cele Srbije, brojna specijalna priznanja, kao i priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija.

U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, koja je održana sinoć u Madlenijanumu, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija, a pobednik u ovoj kategoriji je kompanija Sćneider Electric, drugo mesto je osvojila Erste Bank AD, a treće mesto pripalo je kompaniji Nestle Adriatic DOO.

Udruženje je 16. put po redu uručilo priznanja najboljim preduzetnicama, te je u kategoriji Izvozno orijentisana firma nagradu dobila Sanja Stanimirović, suvlasnica preduzeća „Tester-al“ d.o.o, „Testeral“ LLC i „STS Kan Group“ iz Jagodine, navodi se u saopštenju Udruženja poslovnih žena Srbije.

Za Uspešan poslovni model titulu su ponele Dubravka Bjekić, suvlasnica i direktorka preduzeća „Payspot“ d.o.o. iz Novog Sada i Tatjana Rackov Sinadinović, vlasnica i direktorka PU „Happy Kids“ i „Happy Kids Stars Holding“ d.o.o. iz Beograda, saopštilo je Udruženje.

Specijalno priznanje je ove godine dobilo sedam kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma iz glavnih kategorija.

Specijalno priznanje za inovativnost dobila je Ivana Čukanović, vlasnica „C HI“ iz Srpske Crnje i suvlasnica „Aimed“ d.o.o. iz Beograda, a dobitnica specijalnog priznanja za socijalno preduzetništvo je Ivanka Smederevac, suvlasnica i direktorka zemljoradničke zadruge „Smederevac 2010“ iz Dolova.

Za razvoj lokalnog brenda priznanje je dobila Kosara Dangić Melentijević, suvlasnica „Kabinet“ d.o.o. i vlasnica „Kabinet Lounge“ restorana iz Sopota, a za razvoj na lokalnom tržištu Jadranka Jevtović, vlasnica i direktorka „Artos“ d.o.o. Kosjerić-Varoš.

Najbolji primer prevazilaženja rodnih stereotipa pokazala je Milica Vuletić, vlasnica i direktorka „DUM“ d.o.o. iz Beograda, a za ekonomsku inkluziju Zagorka Kalentić Marković, vlasnica i direktorka „Zacs Team“ d.o.o. Novi Sad.

Andrea Mladin, vlasnica i direktorka „PTA Solutions“ d.o.o. i vlasnica „Eventland“ iz Novog Sada, dobitnica je specijalnog priznanja za uspešan startap.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić istakla je da je žensko preduzetništvo u poslednjoj deceniji značajno napredovalo.

„Uprkos svim preprekama, udeo ženskih preduzeća u ukupnom broju je porastao sa 25,8 na 33 odsto u poslednjoj deceniji. Ipak, najzastupljenija su i dalje mikro i mala preduzeća a svega 5,7 odsto izvozi na međunarodno i nešto iznad 10 odsto na regionalna tržišta. Naših 26 finalistkinja predstavlja ilustraciju ovih nalaza na malom uzorku“, rekla je Pantićeva.

Po prvi put u okviru manifestacije, dodeljeno je specijalno priznanje – nagrada ženskoj firmi za privrednu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Medal za 2022 i na osnovu konkursa koji je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), izabrano je preduzeće EKO TIM d.o.o. Loznica, u vlasništvu Ljiljane Matković.

Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Ministarstvom privrede, uz institucionalnu podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europian SME Week-a.

Cvet uspeha su podržali i korporativni prijatelji, kompanije A1, Visa, Arhi pro, Acibadem Bel Medic, Eurolog System, Izdavačka kuća Klett, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena i medijskih partnera.

U prethodnih petnaest godina na ovom događaju promovisano je više od 500 žena, a 151 je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja za najbolju preduzetnicu, dok su četiri svojevremeno proglašene ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva.

Do sada su 23 kompanije proglašene Rodno najsenzitivnijim, a od 2009. godine, na predlog Ministarstva privrede Srbije, ova manifestacija je i na zvaničnoj agendi Globalne nedelje preduzetništva (SME WEEK), koju Evropska komisija organizuje u više od 40 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar