Devizne rezerve 10,29 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna 2015. godine iznosile su 10,29 milijardi evra, što je za 252 miliona evra manje nego u maju, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 293 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni prilivi u juna bili su po osnovu korišćenja kredita i donacija u vrednosti 83,8 miliona evra i prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 73,8 miliona evra.

Za izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima isplaćeno je 116,4 miliona evra, a po osnovu stare devizne štednje 108,4 miliona evra.

Ostali veći odlivi deviza bili su po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 75 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 22,4 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 22,1 milion evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand baj aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve na kraju juna iznosile su 8,12 milijardi evra i predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosila 731,1 milion evra i bila je za 128,6 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 4,44 milijarde evra.

Dinar je krajem juna imao skoro nepromenjenu vrednost prema evru u odnosu na kraj maja, a NBS je u junu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.