U trendu

Devizne rezerve NBS 9,338 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 9,338 milijardi evra, čime se obezbedjuje pokrivenost novčane mase od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

NBS je navela da su na kraju aprila ukupne devizne rezerve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, iznosile su 7,753 milijardi evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi NBS-a u aprilu iznosi 162,9 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 129 miliona evra.

„Odlivi iz deviznih rezervi u aprilu nastali su po osnovu intervencija NBS-a prodajom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu, 160 miliona evra, kao i plaćanja obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu 101,1 milion evra“, piše u saopštenju.

Po osnovu otplate poslednje rate glavnice duga Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009, servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi realizovani su odlivi u ukupnom iznosu od 12,4 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve NBS ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra, a značajan priliv u devizne rezerve NBS je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, kao i po osnovu ostalih povećanja u ukupnom iznosu od 68,5 miliona evra.

„Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.473,1 milion evra“, navela je NBS.

Dodaje se i da je NBS u aprilu intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.