U trendu

Devizne rezerve Srbije porasle na 13,6 mlrd evra u januaru

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara 13,60 milijardi evra, što je 111,3 miliona evra više u odnosu na decembar 2020. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju januara 11,28 milijardi evra i veće su za 153,2 miliona evra u odnosu na kraj 2020.

Rast bruto deviznih rezervi iz decembra prošle godine nastavljen je u januaru 2021, čime je dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja, ističu iz NBS.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru, kako dodaju, rezultat je neto priliva u ukupnom iznosu od 41,7 miliona evra po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, te aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine, pri čemu je ukupan pozitivan neto efekat svop i spot transakcija 13 miliona evra.

Centralna banka precizira da su povećanju deviznih rezervi doprinele i donacije u iznosu od 36,3 miliona evra, i pozitivan neto tržišni efekat u vrednosti 64,5 miliona evra. Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i po drugim osnovima (ukupno neto 44,2 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u januaru 576,9 miliona evra i bio je za 116,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Vrednost dinara prema evru je u januaru bila gotovo nepromenjena, a Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 105 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.