U trendu

DG NEAR pozitivno ocenjuje energetske projekte u Srbiji

BEOGRAD – Predstavnici DG NEAR-a danas su pozitivno ocenili projekte izgradnje gasnih interkonekcija i napredak u izradi strateških dokumenata u Srbiji, kao i planirane projekte u našoj zemlji koji uključuju korišćenje zelenog vodonika, saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Šef Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG Near) Majkl Miler posetio je danas Ministarstvo rudarstva i energetike gde je sa predstavnicima Ministarstva razgovarao o energetskoj tranziciji Srbije, projektima važnim za povećanje energetske bezbednosti i reformama energetskog sektora koje su deo pregovora o pristupanju EU.

Predstavnici Ministarstva informisali su Milera o aktuelnoj situaciji u energetskom sektoru gde je težište na izgradnji novih energetskih kapaciteta, većem korišćenju OIE i diverzifikaciji u oblasti snabdevanja gasom.

Na sastanku je rečeno da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad omogućiti Srbiji da dobija gas i od drugih snabdevača, iz Azerbejdžana i LNG Terminala u Grčkoj, kao i sa Srednjeg i Bliskog Istoka, a da je u planu izgradnja i novih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Hrvatskom i Rumunijom.

Miler je istakao da su glavne teme njegove posete Srbiji prioriteti EU i Srbije u okviru 4. klastera u pregovorima o pristupanju EU o Zelenoj agendi i održivom povezivanju, kao i o podršci EU Srbiji u oblasti energetske sigurnosti i prelaska na zelenu energiju.

Na sastanku je razgovarano i o procesu izrade Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, planiranim projektima, kao i reformama u energetskom sektoru, uključujući sprovođenje Plana aktivnosti na reorganizaciji JP „Srbijagas“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.