U trendu

Digitalizacija je putovanje, a ne destinacija

SKOPLJE – Sve u biznisu je danas postalo povezano sa digitalnom transformacijom, koja nudi neograničene mogućnosti za razvoj privrede, ali digitalizacija nije proces koji se može završiti, poručeno je danas na samitu „Makedonija2025“.

Na panelu Digitalna transformacija kao mogućnost biznisa menadžerka u Majkrosoftu Kati Iceva navela je neke od novih tehnologija koje se primenjuju u biznisu, kao što je klaud platforma koja je široko prihvaćena, kao i način povezivanja više uređaja koji razmenjuju podatke u mrežu.

„Internet of things, to je veoma rasprostranjeno, pametni gradovi na primer oni rade na tom principu. Ova oblast jako brzo raste i predviđanja su da će 2020. godine biti šest puta više ovakvih veza nego ljudi“, rekla je ona.

Suosnivačica „CMO goes teć“ Cecilia Hjertzel govorila je o potresima u biznisu koji nastaju razvijanjem tehnologije, te dodala da potrese ne izazivaju tehnologije, već kompanije koje ne mogu da se prilagode i ispune potrebe svojih klijenata, te zato nestaju.

Ona je navela da se cela industrija marketinga sada „pomera“ ka korsničkim uslugama, dok pozicija šefa marketinga postaje sveoprožimajuća i sada mora da obuhvati sva odeljenja u kompaniji.

Dodaje, da predstavnici vlasti treba da se fokusiraju na povezivanje sa start-up zajednicom čije bi predstavnike trebalo da poveže sa potencijalnim investitorima i tako razvija društvo i ekonomiju.

Konsultant u „Digital Innovation“ Marta Arsovska-Tomovska je rekla da su žene manje zastupljene u IT kompanijama, posebno u upravljačkim odborima takvih kompanija.

„U poslednjih nekoliko godina sa biznis liderima sa kojima sam razgovarala u Makedoniji i svetu sve je bilo povezano sa digitalnom transformacijom. Mi smo tu da razmislimo kako da pomognemo kompanijama koje su u procesu digitalizacije. Kako će se odraziti na ovu prekretnicu u biznis svetu“.

Kako je rekla, danas kupci očekuju da dobiju upravo onu ponudu automobila koju su gledali na internetu, da dobiju uslove plaćanja koje isključivo njima odgovaraju i sve servisne usluge.

Na primer, tehnološka kompanija Dell je promenila ime – šef marketinga u šef portošača odnosno oni sada nemaju marketing kancelariju već kancelariju za potrošače, dodala je.

Kristian Rup, predstavnik Digitalne platforme u Austriji i koordinator za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća u Austrjskoj privrednoj komori, rekao je da u Austriji 90 odsto preduzeća upravo čini MSP sektor i da je važno da i ona digitalizuje svoje poslovanje.

Zato se sprovode obuke, štampaju priručnici, organizuju besplatni seminari na kojima se može naučiti kako se potpisuje elektronski ugovor i slično.

Kako je rekao, svi koji potpisuju ugovore sa državnim institucijama moraju da to učine elektronski.

„Više nema papira u državnoj administraciji“, naglasio je Rup.
Kaže da vlade u regionu mogu puno da urade za privedu stavljajući im na raspolaganje e – servise, ali i besplatne elektronske baze podataka.
U Austriji je tako besplatno na raspolaganju industriji i privrednicima više od 1.000 baza podatka.

Digitalna inicijativa za MSP u Austriji ima na raspolaganju 10 miliona evra za pomoć preduzećima i zaposlenima u digitalnoj transformaciji.

Direktor kompanije Nextsense u Makedoniji Vasko Kronevski, koji je radio na mnogim projektima uvođenja digitalizaicje, kaže da je to spor i složen proces i da tu imamo tri glavna sektora: javni sektor, telekomunikacije i finansije, kao i da projekti mogu da traju i godinama.

Istakao je kao dobar primer, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola u Makedoniji, nakon čega je ta zemlja skočila za oko 70 mesta na Duing biznis listi Svetske banke i sada se u najnovijem izveštaju nalazi na 13. mestu kada je reč o izadavanju građevinskih dozvola.

„Suština je da u digitalnom svetu ne morate da budete fizički prisutni“, naglasio je Kronevski dodajući da digitalizacija nudi neograničene mogućnosti.

Na primer, možete preko mobilnog telefona da potpišete elektronski ugovor, otvorite račun i uradite još mnogo toga, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.