U trendu

Digitalizacijom do bržeg razvoja turizma u regionu, IT firme predstavile rešenja

BEOGRAD – IT firme iz regiona predstavile su se danas na onlajn događaju „Digitalizacija u turizmu“ i u okviru projekta Evropske mreže preduzetništva „Enterprise Europe Network“ i ponudile digitalna rešenja koja bi mogla da pomognu turističkim organizacijama regiona Zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske.

Priliku da predstave svoje poslovanje u sesijama od tri minuta dobilo je 16 kompanija koje nude usluge izrade softvera, među kojima su bile i dve firme iz Beograda „Scied Tećnologies“ i „Belit“.

Direktor firme „Scied tehnologis“ Nanad Mitrović kaže da su dve osnovne delatnosti njegove firme brza priprema tek diplomiranih mladih osoba za tržište rada kroz intezivne treninge i razvijanje online platfome „Cultural-fit“ koja pomaže spajaju odgovarajućih kandidata sa kompanijama.

Oni su razvili alat koji u sebi sadrži odgovarajuće psiholoske testove pomoću kojih određenim kompanije mogu da dođu do kandidata po njihovoj meri.

Kompanija „Belit“ izrađuje zaokružena IT rešenja koja unapređuju poslovne procese, štede resurse i značajno podižu efikasnost.

Glavne kompentencije su im, kako kažu, dizajn, razvoj, implementacija i integracija IT rešenja, kao i upravljanje projektima i savetovanje.

Firma „Maxcode“ iz Bjeljine je osmislila proizvod sastavljen od rešenja i usluga koje pomažu kompanijama da se pokrenu u pravcu povezanog i društvenog digitalnog sveta zasnovanog na cloud rešenjima i saradnji.

Za sebe kažu da su malo preduzeće koje se prilagođava klijentu, što će se odnositi i na buduće klijente iz oblasti turizma kojima su spremni da pruže usluge bilo koje vrste.

Hrvatski „Profiko“ je digitalna agencija koja pomaže klijentima da razviju digitalne proizvode.

Oni izrađuju mobilne i veb aplikacije, bave se dizajnom, optimizacijom i odrzavanjem vlastitih proizvoda.

Ognjen Borovina iz sarajevske firme „Page“ kaže da je sfera njihovog poslovanja pružanje konsultanskih usluga iz oblasti razvoja softvera.

To je izrada softvera, kako on kaže, po specifikaciji koju klijent nalozi.

Iz firme „Lanaco“ poručuju da razvojem savremenog načina poslovanja, budući uspeh kompanija zavisi od njihove sposobnosti, te da u poslovanju efikasno koriste savremena softverska rešenja.

Oni su razvili softvere u blasti turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, koji je dobre rezultate u svojoj primeni.

Firme koje su predstavljene u na današnjem događaju su: Belit, Profico, Dot your spot, Hotel’s touć, Čikom, Guidi, Lanaco d.o.o., Maxcode d.o.o., Widnet solutions, SciED Tećnologies, Page d.o.o., CampMap d.o.o., PHOBS d.o.o., “Antena-Net” d.o.o., Blandus d.o.o.

Događaj je organozovao Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, u okviru projekta Evropske mreže preduzetništva „Enterprise Europe Network“.

„Enterprise Europe Network“ mreža sastavljena je od gotovo 600 partnerskih organizacija i institucija, pruža odlične kontakte u 54 zemlje i povezuje preko 3.000 stručnjaka iz različitih područja na lokalnom i međunarodnom nivou.

Putem platforme FINNO nude se besplatne usluge savetovanja za izvore finansiranja za inovacije, internacionalizaciju poslovanja i rast poslovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.