U trendu

Dijaspori predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije

CIRIH – Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske danas je na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno 25 investicionih projekata iz Srbije, saopštila je Privredna komora Srbije.

Investicioni projekti su u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, i javno-privatnog partnerstva.

„Investiciono-poslovna konferencija za dijasporu“ je okupila skoro 200 privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i institucija Švajcarske i Srbije.

Tokom skupa je ocenjeno da postoji veliki potencijal za saradnju sa švajcarskom privredom i u sektoru obnovljivih izvora energije, IKT i autsorsinga.

Više od 500 investicionih projekata i lokacija u Srbiji kao potencijal za ulaganje vidljivo je na jedinstvenoj onlajn platformi „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“ koja omogućava brzo povezivanje domaćih firmi sa kompanijama u inostranstvu.

Švajcarska je 6. investitor u Srbiji, ekonomski odnosi dve zemlje su veoma dobri i intenzivni, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje privrednih veza, istakao je ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić na otvaranju konferencije.

U fokusu PKS je umrežavanje privrednika, naša dijaspora ima veliki potencijal i cilj nam je da povežemo one koji imaju ideje i sredstva, sa onima koji to umeju da implementiraju, rekao je savetnik predsednika PKS Miroslav Lutovac.

On je podsetio da je privrednicima iz dijaspore na raspolaganju i „Poslovni hab za dijasporu“ koji im pruža sve važne informacije i povezuje sa firmama u Srbiji.

„Poslovni hab za dijasporu“ biće deo aktivnosti PKS usmerenih na jačanje veza sa dijasporom sa ciljem da se deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa i otvaranje radnih mesta u Srbiji“, rekao je rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS Đorđe Andrić.

On je podsetio da je godišnji priliv doznaka veći od nivoa stranih direktnih investicija.

Ukupan priliv doznaka u periodu 2015 -2020. iznosio je 18,7 milijardi evra, 10 odsto više od stranih direktnih investicija.

U doznakama prednjače Nemačka, Švajcarska i Austrija, koje čine oko 50 odsto.

PKS navodi da su te zemlje u fokusu projekta Link up Serbia koji realizuje sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika iz Beča.

Na konferenciji u Cirihu koja je organizovana u okviru projekata Link up Serbia 2 promovisani su novi poslovni modeli saradnje, mentorski programi i podrška autsorsingu u Srbiji.

Predstavljene su mogućnosti saradnje sa dijasporom u medicinskom turizmu, neki od projekata ženskog preduzetništva, kao i mehanizmi podrške povratnicima u Srbiji.

Privrednici su se upoznali i sa pogodnostima koje nudi IPARD program u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede.

Naredna konferencija biće održana u Nemačkoj početkom 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.