U trendu

Dilojt: Četvrtina direktora očekuje rast BDP 1,6 do 2,5%

BEOGRAD – Prosečan očekivani rast bruto domaćeg proizvoda za 2021. godinu, prema predviđanju finansijskih direktora iz zemalja centralne Evrope, iznosi samo 0,25 odsto, za 2020. bio je dva procenta, dok 25 odsto finansijskih direktora u Srbiji predviđa rast između 1,6 i 2,5 odsto.
Ovo su rezultati istraživanja stavova finansijskih direktora u centralnoj Evropi koje je među 590 finansijskih direktora iz 17 centralnoevropskih zemalja sprovela revizorsko-konsultantska kuća Dilojt (Deloitte).

Većina finansijskih direktora u regionu, kao i u Srbiji, ove godine očekuje rast indeksa potrošačkih cena, a kada je reč o nezaposlenosti, polovina ispitanika u Srbiji smatra da će nezaposlenost rasti.

Anketirani direktori su optimističniji oko finansijskih izgleda, pa se skoro polovina njih u tom pogledu oseća optimističnije, dok u Srbiji čak 75 odsto ispitanih u ovoj godini očekuje poboljšanje finansijskih izgleda za svoja preduzeća.

Većina direktora smatra da 2020. neće biti pravo vreme za preduzimanje većih rizika, a blizu polovine ispitanika vidi interno finansiranje i zaduživanje kod banaka kao održive izvore finansiranja svojih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.