U trendu

Dimitrov: Rezultati ključni za proširenje Otvorenog Balkana

BEOGRAD – Suviše dugo smo bili udaljeni i ne sme tako da bude u budućnosti da ne bismo dospeli u ćorsokak EU, izjavio je danas zamenik premijera za evropske poslove Severne Makedonije Nikola Dimitrov na konferenciji „Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“:
„Treba da šaljemo poruku da smo kao region stabilni i da nalazimo rešenja, a ne probleme, da budemo usmereni ka budućnosti a da ne budemo zarobljenici prošlosti. Otvoreni Balkan je glavni korak u tom pravcu“, ocenio je Dimitrov obraćajući se skupu putem video linka.

Naveo je da zemlje unutar inicijative moraju napraviti jedinstveno tržište, zasnovano na slobodi protoka ljudi, roba i kapitala i investicija, a koje će pomoći zelenu tranziciju.

„To će nam pomoći na putu ka EU. Većina preporuka EK se uopravo odnosi na to. Kada smo bliski, onda to donosi rast, stabilnost, prosperitet i jačanje“, istakao je Dimitrov.

Naveo je da sa sadašnjom stopom rasta zemlje regiona mogu da dostignu prosečan stepen razvoja u EU za šest decenija, a da se po podacima Svetske banke 2016. provodilo 26 miliona sati godišnje čekajući na granicama u regionu.

„Vlasnici kompanija kažu da im nedostaje radna snaga i da to smanjuje ekonomski razvoj. Za sve je važno da se barijere uklone, što će poboljšati sliku o regionu pred stranim investitiorima. Zato regionalna saradnja nije alternativa evrointegracijama, već je u skladu sa njima“, kazao je Dimitrov.

Istakao je kako vlade moraju da zadrže mlade kod kuće, jer kada odu gubi se ljudski kapital.

„Oni idu jer žele evropski način života. Ako želimo da ostanu, moramo da im omogućiomo to kod kuće“, rekao je Dimirtov.

Dodao je da je inicijativa Otvoreni Balkan otvorena za sve zemlje regiona a da je ključno da tri zemlje članice inicijative pokažu rezultate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.