U trendu

Dinar na samom vrhu liste među 25 konkurenata

BEOGRAD – Srpski dinar nije ni precenjen ni potcenjen, već realno vrednovan, i zbog toga se našao na samom vrhu liste valuta ukupno 25 zemalja u razvoju iz celog sveta, navodi se u istraživanju jedne od najznačajnijih finansijskih institucija na svetu JP Morgan.

Ova institucija je u svom izveštaju o očekivanim makroekonomskim i finansijskim kretanjima u zemljama u razvoju za 2020. godinu istakla da je srpski dinar realno, odnosno ispravno vrednovana valuta.

„Od ukupno 25 analiziranih valuta zemalja u razvoju iz celog sveta, kao potpuno realno vrednovani istaknuti su – srpski dinar i filipinski pesos, uz veoma blaga odstupanja od takozvane fer vrednosti još dveju svetskih valuta zemalja u razvoju – meksičkog pesosa (MXN) i peruanskog sola (PEN)“, navodi se u izveštaju JP Morgan.

Valute 21 zemlje u razvoju okarakterisane su istovremeno kao precenjene ili potcenjene, navodi se u izveštaju u koji je „Blic Biznis“ imao uvid.

Kako se ističe, faktori koji su doprineli ovakvoj oceni vrednosti dinara su višestruki.

Na prvom mestu je rast produktivnosti i učešće investicija u BDP-u, zatim veoma visok priliv stranih direktnih investicija, kao i smanjena eksterna ranjivost zemlje i smanjenje učešća spoljnog duga u BDP-u.

Učešće spoljnog duga u BDP-u Srbije je od 2015. godine do polovine 2019. smanjeno za više od 10 procentnih poena – sa 73,5 odsto na 63,3 odsto.

„Ovo je još jedna potvrda da Narodna banka Srbije vodi ispravnu monetarnu politiku i da komentari pojedinih ekonomista o eventualnoj ‘precenjenosti dinara’, odnosno tvrdnje da NBS ‘veštački drži kurs na određenom nivou’ – nisu utemeljene. Zaključak je posebno značajan jer dolazi od potpuno nezavisne i nepristrasne međunarodne institucije sa visokim renomeom“, ocenili su u NBS rezultate istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar