U trendu

Dinarsko zaduzivanje povoljno uprkos rastu referentne stope

BEOGRAD – Dinarsko zaduživanje ostaće relativno povoljno i ukoliko kamatne stope budu povećane pod uticajem aktuelnog povećanja referentne kamatne stope, izjavila je Mirjana Miletić, direktorka Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje NBS i dodala da se kamatne stope na dinarske kredite trenutno kreću oko svojih najnižih nivoa.

U informaciji koju je uz video snimak objavila Narodna banka Srbije o tome kako se promena referentne kamatne stope odražava na cenu kredita navodi se da su kamate u martu za privredu bile 3,6 procenata, a za stanovništvo 8,4, sto se ocenjuje kao nešto blizu najnižih vrednosti kamata do sada.

Navodi se i da se povećanje referentne kamatne stope prvo odražava na kamatne stope na međubankarskom tržištu novca.

Miletić je istakla da treba imati u vidu da nekada prođe i nekoliko meseci dok se referentna kamatna stopa ne prenese na kamatne stope na kredite, te dodala da taj prenos ne mora uvek da bude kompletan.

„U uslovima pojačane konkurencije u bankarskom sektoru i nastojanja banaka da zadrže klijente, deo povećanja referentne kamatne stope banke mogu kompenzovati smanjenjem svojih marži, tako da taj prenos ne bude potpun”, rekla je Miletić.

Ocenila je da na našu privredu više utiču odluke Evropske centralne banke nego američkog FED-a, jer sa zonom evra ostvarujemo znatno jače trgovinske i finansijske veze nego sa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.