U trendu

Direkcija: Građani Srbije jedu bezbednu hranu

BEOGRAD – U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetnu hranu, kao i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu da sa tom grupom proizvoda.

Direktor direkcije Nenad Dolovac za Tanjug navodi da su standardi o proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane u skladu sa evropskim, pre svega, ističe, zbog zdravlja ljudi, ali i zbog činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU.

Dolovac kaže da je pre nekoliko godina bila krucijalna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane, a u toku je, navodi, nova izmena tog zakona koja će, objašnjava, doneti lakše i brže kontrole domaćih proizvođača i robe koja se uvozi.

„Takođe, izmene zakona se usmeravaju i na tome da će pravilnici, koji određuju parametre sisteme bezbednosti hrane, moći na lakši i brži način da se uskladuju sa evropskim i svetskim trendovima“, navodi Dolovac.

Dodaje, da je to jako važno i zbog zdravlja građana, ali i zbog mogućnosti da naši proizvođači nesmetano izvoze proizvode na strana tržišta.

Pored usklađivanja naših propisa sa evropskim, Dolovac ističe i veliku ulogu inspekcije.

Navodi da inspekcije kontrolišu čitav proces domaće proizvodnje hrane – od kontrole sirovina, preko kontrole u procesu proizvodnje, do nasumične kontrole na rafovima.

Dolovac ističe da se vrše i kontrole uvozne robe na granicama.

Objašnjava i da postoje planski dokumenti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, koji tačno određuju koliko se, kako, na koliko uzoraka i u kojim objektima određeni proizvodi kontrolišu.

„Za onu hranu koji postoji veći rizik da je nebezbedna se više kontroliše, s druge strane, neka grupa proizvoda ako duži vremenski period nije bila sporna, ona se ređe kontroliše“, navodi Dolovac.

Kada je reč o kontroli na pijacama, Dolovac kaže da tu kontrole vrše inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, i da je najvažniji segment kontrola voća i povrća, odnosno upotreba pesticida.

„Sve aktivne materije pesticida koje se koriste u Srbiji, kao i njihova primena i način primene su usklađene sa EU“, kaže Dolovac.

Naglašava i da veliku odgovonost, pored države, za bezbednost hrane nose farmeri.

„Od pojedinca, odnosno građana, bezbednost hrane najmanje zavisi, na njemu da odluči šta će da konzumira. Na ministarstvima, inspekcijskim službama i onima koji posluju sa hranom je da sve što je na rafovima bude apsolutno bezbedno“, kaže Dolovac.

Ističe da je sve što je legalno u lancu prodaje, istovremeno i bezbedno, i apeluje da građani nikako ne kupuju hranu na neregistrovanim mestima.

Dolovac kaže da je takvih mesta u Beogradu i Srbiji sve manje, jer inspekcijske službe brzo reaguju kada se pojave nelegalna mesta za prodaju hrane.

Procene su, dodaje on, da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.