U trendu

Direktor Gazproma i iranski ambasador u Rusiji o energetskoj saradnji

MOSKVA – Generalni direktor Gazproma Aleksej Miler i iranski ambasador u Rusiji Kazim Džalali razgovarali su o pitanjima energetske saradnje, saopšteno je danas iz Gazproma.

„Danas je održan radni sastanak predsednika Upravnog odbora ‘Gasproma’ Alekseja Milera i Kazema Džalalija, vanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran u Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju.

Gasprom i Nacionalna iranska naftna kompanija potpisali su 19. jula 2022. Memorandum o strateškoj saradnji, a koji se odnosi, između ostalog, i na sledeće oblasti: razvoj iranskih gasnih i naftnih polja, obavljanje transakcija sa prirodnim gasom i naftnim derivatima, realizacija velikih i manjih projekata vezanih za tečni naftni gas, izgradnja gasovoda i naučno-tehnološku saradnju, preneo je TAS S.

Zamenik iranskog ministra za naftu Ahmen Asadzadeh je izjavio da će Rusija započeti sa razvijanjem šest naftnih i dva gasna polja u Iranu, i dodao da Gazprom nudi „obećavajuću“ priliku da transportuje gas preko Irana u susedne zemlje, uključujući Pakistan i zemlje Persijskog zaliva.

Početkom novembra 2022. zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak najavio je da će Gasprom uskoro dogovoriti tehnološke parametre projekata u Iranu i da bi mogao da potpiše ugovore za te projekte do kraja novembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.