U trendu

Direktor Pošte Srbije pozvao radnike da se vrate na posao i obećao oko 40 odsto veće plate

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević pozvao je danas radnike koji protestuju da se vrate na posao i obećao povećanje zarade po učinku i više od 40 odsto uz redovno povećanje koje je najavila Vlada Srbije od 1. januara.

On je na sastanku sa direktorima preduzeća i sindikatima predložio više mera za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i aboliranje od kazni svih koji se danas vrate na posao.

„Direktori po regionima u dogovoru sa sindikatima treba hitno da urade reorganizaciju i analizu normi za poštare, dostavljače, šalterske radnike i tehničare u logističkim centrima, pa će moći da dobiju dodatak, ne 30 odsto koliko su tražili, već i više od 40 odsto“, rekao je Đorđević novinarima i dodao da ukoliko se radnici odmah ne vrate na posao nije isključeno da će zbog smanjnja prihoda morati da se smanje sadašnje plate.

Jedna od mera koje je predložio je da se na određeno vreme zaposle ljudi na mestima gde je veliko opterećenje poslom.

Naveo je da će se uraditi analiza odsustva sa pola kako bi se utvrdilo ko zbog optrećenosti odsustvuje i gde treba zaposliti još ljudi, mada, kako je rekao, ima i zloupotreba.

Istakao je da svi koji nisu učestvovali u protestu, a nisu u poštama, južno od Beograda, moraju biti nagrađeni za prekovremeni rad.

Đorđević je predložio i da se uradi novi cenovnik za tri usluge, a prva je najjeftinija, a to je dostava za preuzimanje pošiljki u pošti, druga je mogućnost da se za malo veću cenu pošiljka preuzme na paketomatu i treća, luksuzna koja podrazumeva uručenje na adresu biće skupljaa, a dostavljači će biti dodatno nagrađeni.

Istu normu, kako je rekao treba uraditi za poštare za adresovane pošiljke, šalterske radnike, a dodatno povećanje je predviđeno i za tehničare.

Istakao je da će radnici na funkcijama imati manje povećanje plata od onih koji rade u tehnologijia, a nešto veći rast zarada od rukovodilaca imaće administracija.

On je rekao da postoje priče da „iza protesta postoje politički razlozi, ne stoje politički razlozi, stoje razlozi zašto je pismo predsednika trebalo da se osujeti“.

„Neću da ulazim u teorije zavere, slobodna smo zemlja. Na čelo Pošte sam došao na predlog Vlade Srbije i dva puta sam bio ministar, a tri mandata državni sekretar. Kao neko ko je na predlog predsednika dolazio na te dužnost, a sve što imam ja i moja porodica dugujem jednom čoveku koji je imao poverenja u mene i reći ću iako će doći na osudu, učiniću sve za ovu državu, činio sam to devedesetih godina i činiću i danas jer je to moja moralna i svaka druga obaveza“, rekao je Đorđević.

Protest u Pošti je, kako je rekao, specifičan po tome što niko za njega nije preuzeo odgovornost, što postoje sindikati koji ne učestvuju u obustavi rada ali to podržavaju, kao i da neki sindikati ne učestvuju i ne podržavaju ga, „pa niko ne može da bude okrivljen“.

Naveo je da je nezadovoljstvo radnika opravdano jer je godinama stanje u Pošti bilo loše, ali da je njegovim dolaskom dosta rađeno na imidžu i da se dosta napredovalo u poslovanju, a da protesti sada štete ugledu firme, samim tim i finansijama.

On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima tri sindikata i pozvao sve radnike da dođu na razgovor kako bi se što pre izašlo iz protesta jer od prihoda Pošte zavisi 14.100 radnika.

„Za dve i po godine smo probali da podignemo materijalno-finansijski položaj zaposlenih, dobit se isplaćuje tri godine za redom, ove godine su oni koji su prošle godine radili puno radno vreme dobili neto oko 85.000 dinara. Nastavili smo sa zdravstvenim osiguranjem radnika, kada je bilo povećanje, povećavali smo i više nego na državnom nivou jer su radnici napravili pozitivan rezultat“, rekao je Đorđević.

Dodao je da izveštaj za devet meseci pokazuje da je poslovni prihod 24 miliona evra i bolji je nego prethodnih godina, što „s jedne strane daje zamajac da se nastavi dalje, a s duge strane otvara apetite radnicima koji misle da to treba da se podeli sa njima sa čime je saglasan jer su oni tome doprineli.

Najavio je da će sledeće nedelje biti potpisan ugovor sa DHL za saradnju u oblasti paketomata, za sada za 420, a u naredne dve godine za 1.200, što je dodatni prihod.

Dodao je da je DHL zaintersovan za ulaganje sa Poštom u novi zajednički logistički centar.

„Pošta u ovom trenutku nema finansijskih problema i ne trošiono što je oročeno u bankama, što ne znači da zbog sadašnje situacije u nekom trenutku neće biti prinuđena da to zbog protesta troši na neprimeren način“, rekao je Đorđević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар