U trendu

Direktor Tisenkrupa apeluje na spajanje čeličana u Evropi

Generalni direktor nemačkog proizvođača čelika „Tisenkrupa“, Hajnrih Hizinger, izjavio je danas da je spajanje evropskih čeličana potrebno, jer se taj sektor bori sa „poplavom“ jeftinih kineskih proizvoda od čelika.

„Oduvek smo govorili da je u ovakvim okolnostima konsolidacija evropske industrije čelika neophodna“, rekao je Hizinger na godišnjoj skupštini kompanije u nemačkom gradu Bohumu, prenosi agencija Frans pres.

„Programi uštede troškova omogućili su nam samo kratkoročni predah. Bez strukturnih promena, moraćemo da preduzimamo jedno restrukturiranje za drugim i tako u beskraj“, istakao je on, dodajući da nema plana „B“ kao alternative spajanju kompanija.

„U situaciji kao što je ova svako priča sa svakim. Između ostalog, mi razgovaramo sa Tata Stilom“, kazao je on.

Pregovori između Tisenkrupa i Tata Stila traju mesecima, pošto je neizvesnost oko Bregzita zakomplikovala potencijalno spajanje.

Cene čelika su drastično smanjene, jer su jeftine alternative iz Kine ugrozile evropske proizvođače, navodi AFP.

Zvanicni Brisel je ranije danas uveo antidampinške carine na uvoz proizvoda od čelika iz Kine i Tajvana kako bi zaštitio industriju EU od viška proizvodnih kapaciteta.

Uvoz kineskih proizvoda od čelika će, kako je saopšteno, biti oporezovan po antidampinškoj carinskoj stopi od 30,7 do 64,9 odsto, dok će za tajvanske proizvode važiti carinska stopa od 5,1 do 12,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.