U trendu

Đaci gimnazije iz Sente među najboljim programerima

BEOGRAD – Kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, kao članice Telekom Srbija grupe, organizovale su peto takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje pod nazivom „Regionalni app izazov“.

Kako je saopšteno iz Telekoma, po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje razmenili su ideje i pokazali umeće u izradi funkcionalnih aplikacija.

Kao najbolje regionalne aplikacije stručni žiri je proglasio aplikaciju „SmarterWater“, tima iz Gimnazije „Boljai“ iz Sente, aplikaciju „6Sense“, tima iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i aplikaciju „Dnevnik pčelarstva“, tima iz ŠSC „Jovan Cvijić“ iz Modriče.

Glavna nagrada za pobedničke timove je vredna informatička oprema, dok je specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, u vidu prestižnih mobilnih telefona, dodeljena timu iz JU „Gimnazija Banja Luka“, za aplikaciju „SteamGate“.

Zbog epidemiološke situacije, pobednici nacionalnih takmičenja su i ove godine svoje aplikacije predstavili putem video konferencije.

U skladu sa intenzivnom podrškom integraciji mladih u digitalnu zajednicu, direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe uputili su putem video poruke čestitke pobedničkim timovima, ali i svim učenicima koji su učestvovali u projektu.

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić rekao je da je ta kompanija posvećena tehnološkim inovacijama i izrazio je zadovoljstvo da u generacijama mladih koje učestvuju u konkursu, mogu svaki put da vide nove nade i velike talente, spremne za budućnost koja nas očekuje, u kojoj će upravo inovativno razmišljanje doprineti dodatnom razvoju društva i našeg regiona.

Dodao je da Telekom Srbija grupa u okviru projekata na polju društvene odgovornosti daje podršku mladima da unaprede svoje znanje, dodatno razviju svoje sposobnosti, omoguće sebi slobodu u izboru karijere i u budućnosti lakše dođu do željenog posla.

Izvršni direktor m:tel Crna Gora, Tatjana Mandić, ocenila je da je veoma važno da mladi još na početku svog profesionalnog razvoja imaju pravu podršku.

„Mtel je već prepoznat u Crnoj Gori kao digitalni lider koji pomera granice i utiče na modernizaciju društva, a radeći na ovom projektu, dajemo primer i podsticaj i drugim mladim ljudima da ulažu u znanje, da veruju u sebe i da razvijaju svoje potencijale“, poručila je Mandić.

Generalna direktorka m:tel-a BiH Jelena Trivan zahvalila je svim takmičarima kao budućim vizionarima koji imaju šanse da postanu velika imena u svetskoj IT ili telekomunikacionoj industriji i izrazila zadovoljstvo što je Telekom Srbija grupa deo ove kreativne priče.

„Drago mi je što Telekom, kao grupacija, u čitavom regionu radi s mladim ljudima, što im pruža šansu da pokažu svoju viziju i svoje znanje u IT tehnologijama i što će kreatori aplikacija sa svojim proizvodima, do kojih su došli uz našu podršku, moći da konkurišu na nekom velikom i svetskom tržištu“, izjavila je Trivan.

U ime pobedničkog tima iz Srbije, Boris Tevdenić izrazio je zadovoljstvo povodom osvajanja glavne nagrade i istakao da im je ova pobeda ujedno i motivacija za buduće poduhvate.

U petom Regionalnom app izazovu učestvovali su učenici 90 škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su pokazali želju i odlučnost da ono što su naučili u školi, primene i u praksi, dajući celovita rešenja kroz aplikacije koje olakšavaju svakodnevni život.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar