U trendu

Đedović i Lahdevirt o bilateralnoj saradnji Srbije i Finske u oblasti energetike

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas na početku sastanka sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom da je u toku finalizacija revidiranog nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i da će uskoro uslediti javne konsultacije.

Ona je objasnila da će se Srbija u tom strateškom dokumentu zajedno sa Strategijom razvoja energetike do 2050. opredeliti za jasan pravac, vodeći se pre svega zaštitom interesa stanovništva i privrede.
„Ambiciozni smo, ali moramo da budemo i realni, naročito kada je reč o planovima za narednih šest, sedam godina. Sigurnost snabdevanja i dostupnost energije su najviši ciljevi, na koje nas je svetska kriza još jednom podsetila i to u punom intenzitetu “, rekla je Đedović.

Ona je dodala i da je završena javna rasprava o Izmenama zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), čija će primena omogućiti više OIE na mreži, bez ugrožavanja našeg elektroenergetskog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Moramo dodatno ojačati naše hidro kapacitete, ali i bolje iskoristiti sunce i vetar kao izvore energije“, navela je Đedović.

Ambasador je podsetio da je finska kompanija Taaleri Energia deo Čibuka 1, najvećeg vetroparka u Srbiji i da je zainteresovana za nastavak saradnje u okviru projekta Čibuk 2.

Skladištenje električne energije moglo bi biti novo polje buduće saradnje, naveo je Lahdevirt i istakao da upravo u toj oblasti finske kompanije imaju veoma razvijenu tehnologiju, uključujući i sistem skladištenja putem peščanih baterija.

Kako je saopšteno, ministarka i ambasador su na sastanku razgovarali o planovima Ministarstva rudarstva i energetike i unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.