U trendu

Đedović i Mađar: Dobra saradnja dve zemlje pre svega u oblasti snabdevanja gasom

BEOGRAD, 23. marta ( Tanjug ) – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, razgovarala je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Mađarom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, posebno na povećanju sigurnosti snabdevanja gasom i električnom energijom.

Prema njenim rečima, jedan od važnijih rezultata bilateralne saradnje je produžavanje ugovora za skladištenje gasa za potrebe Srbije u Mađarskoj na još godinu dana, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Zahvalni smo Mađarskoj na dobroj saradnji u skladištenju gasa, kao što smo svesni važnosti koju Srbija ima za Mađarsku kao tranzitna zemlje za snabdevanje gasovodom Balkanski tok“, rekla je ministarka Đedović.

Ona je istakla da je u planu razvoj projekta Panonskog koridora, sa ciljem da se ojačaju kapaciteti i povezanost između prenosnog sistema Srbije i Mađarske.

Ambasador Mađar je rekao da su, kad se posmatra trgovinska razmena dve države, energenti u samom vrhu i istakao dobru saradnju u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, kao i naftnim derivatima.

„Čestitam Srbiji na ostvarenim rezultatima na privlačenju stranih direktnih investicija, Srbija je značajno tržište u regionu, a zajedno naše dve zemlje čine tržište od oko 17 miliona potrošača, rekao je Mađar i dodao da postoji još prostora za unapređenje saradnje dve zemlje.

Ministarka je dodala da Srbija i Mađarska imaju izuzetno dobru saradnju u mnogim segmentima, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije i predsednika Vlade Mađarske.

„U oblasti energetike tu saradnju možemo samo da nadograđujemo i produbljujemo, posebno u sektoru nafte i gasa i obnovljivih izvora energije, a postoje mogućnosti za druge zajedničke projekte“, istakla je Đedovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar