U trendu

Đedović s predstavnicima JICA o prioritetnim ulaganjima u energetiku, partnerstvu

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović upoznala je danas predstavnike Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) s intenzivnim radom na planu prioritetnih ulaganja u energetiku, kao i dinamikom rada na novoj Strategiji razvoja energetike i Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP).

Na sastanku s delegacijom JICA koju je vodio šef predstavništva za Balkan Uekijem Masahirom, ministarka Đedović je poručila da je pred Srbijom ciklus značajnih investicija u energetiku, a kako bi što pre ostvarili ciljeve maksimalne energetske sigurnosti i zelene agende, ubrzano se radi na strateškim dokumentima, jer će oni biti vodilja energetske budućnosti naše države.

Reverzibilne hidroelektrane su prioritetni projekti Vlade RS koji treba da omoguće veću integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem, napomenula je Đedović.

On je istakla da, dok se rad na strateškim dokumentima privodi kraju, Ministarstvo i Vlada paralelno rade na obezbeđivanju podrške za buduće kapitalne projekte, kako tehničke i stručne, tako i finansijske.

„INEKP i Strategija u sadejstvu sa izmenama Zakona o obnovljivih izvorima energije stvoriće okvir za nova ulaganja i verujem da postoji prostor za nastavak partnerstva sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju“, rekla je ministarka.

Na sastanku je bilo reči o projektu odsumporavanja u Telmoelektrani „Nikola Tesla A“, koji se realizuje uz podršku JICA, a u čijoj realizaciji učestvuje japanska kompanija Mitsubishi Hitaći Power Systems.

„Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije. Osim novih ulaganja u obnovljive izvore energije, neophodno je i da se u što skorijem roku okonča projekat odsumporavanja u našoj najvećoj i najznačajnijoj telmoelektrani“, naglasila je Đedović i podsetila da će se odsuporavanjem emisija sumpor-dioksida TENT A biti smanjena devet puta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar