U trendu

Đedović sa ambasadorkom Nemačke o energetskoj saradnji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške u procesu energetske tranzicije.

„U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova. Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilju. Da bismo bili energetski bezbedniji i nezavisniji, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjujemo neracionalnu potrošnju energije. To podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku“, rekla je Đedović.

Podsetila je da godinama unazad, Nemačka razvojna banka KfW godinama zajedno sa Ministarstvom realizuje projekte modernizacije energetske infrastrukture koji su značajni za energetsku tranziciju i racionalnu upotrebu energije i sigurno ćemo nastaviti da radimo zajedno na novim projektima.

Ambasadorka Anke Konrad istakla je opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnestva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

„Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije. Nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških energetskih dokumenata. Delimo zajedničke ciljeve i stojimo na raspolaganju za saradnju u novim projektima“.

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW Rudiger Hartman, Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje u Ambasadi Savezne Republike Nemačke i predstavnici GIZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar