U trendu

Đedović sa ambasadorom Brazila o saradnji u oblasti obnovljive energije

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Brazila Žoze Mauro da Fonseka Kosta Koutoa razgovarali su danas o mogućnostima saradnje dveju država u oblasti obnovljivih izvora energije i biogoriva.

Kako se navodi u saopštenju, Đedović je upoznala ambasadora sa strateškim dokumentima na kojima Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno radi kako bi se što pre trasirao put energetske budućnosti zemlje.

Vlada Srbije nedavno je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i kada se završi skupštinska procedura biće otvoren put aukcijama za podsticaje proizvođačima električne energije iz OIE, rekla je ministarka.

„Zakonom će biti definisana odgovornost svih učesnika na tržištu. Dakle, država će nastaviti da podstiče integraciju obnovljivih izvora energije i ulaganja privatnog sektora, ali će istovremeno rešiti pitanje sigurnosti našeg elektroenergetskog sistema“, navela je Đedović.

Ambasador Koutoa preneo je iskustva Brazila u korišćenju obnovljivih izvora energije, sa posebnim osvrtom na višedecenijsko iskustvo u oblasti saobraćaja i široko rasprostranjenoj upotrebi biogoriva, odnosno biodizela i etanola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar