U trendu

Đedović sa Bocan-Harčenkom o energetskoj saradnji Srbije i Rusije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u oblasti energetike.

„Ruska Federacija je naš važan energetski partner i u ovim izazovnim vremenima vidi se značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije“, rekla je Đedović, prenelo je Ministarstvo.

Podsetila je da je država obezbedila stabilno snabdevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovala puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u Srbiji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa.

„To je jedno od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost, s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava“, rekla je Đedović.

Kako je navela, zajedno se radi i na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1 i u ovoj godini se očekuje završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti radni vek.

Ministarka je dodala da je za Vladu Srbije i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

„Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima“, rekla je Đedović.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja sa Srbijom nastaviti.

On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar