U trendu

Đedović sa Košarom o reformi energetskog sektora

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović obavestila je danas na sastanku u Beogradu ambasadora Francuske u Beogradu Pjera Košara o aktivnostima na započetoj reformi energetskog sektora, nedavno usvojenom Predlogu izmena i dopuna zakona o obnovljivim izvorima energije i dinamikom rada na Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu.
Đedović je navela da je prvi korak reforme energetskog sektora da Vlada Srbije usvoji plan prioritetnih investicija, koji će biti i polazna osnova i baza za sve buduće investitore, saopštilo je resprno ministarstvo.

„Na tom planu se intenzivno radi kako bismo što pre imali listu prioriteta usmerenu na dodatno stabilizovanje domaćeg energetskog tržišta u cilju jačanja energetske bezbednosti Srbije“, izjavila je Đedović.
Ona je dodala da se istovremeno nastavlja rad na usklađivanju sa zakonodavnom regulativom Evropske unije i istakla da je u drugoj polovini prošle godine Ministarstvo rudarstva i energetike ostvarilo dobre rezultate kada je u pitanju usklađivanje sa pravnim tekovinama i zahtevima EU.
Na sastanku je bilo reči i o konkretnim projektima saradnje srpskih i francuskih energetskih preduzeća kao i mogućnostima unapređenja te saradnje.
Košar je rekao da Francuska pruža punu podršku Ministarstvu rudarstva i energetike u procesu zelene tranzicije i istakao da su francuske kompanije zainteresovane za saradnju sa Srbijom, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije i geotermalne energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.