U trendu

Đedović: Srbija želi da sarađuje s Češkom u rudarstvu i energetici

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Češke u Beogradu Tomašom Kuhtom o saradnji dve zemlje u oblasti rudarstva i energetike i tom prilikom istakla opredeljenje Srbije da rudarstvo učini što održivijim, kroz poštovanje standrda u oblasti zaštite životne sredine.

Đedović je istakla da se odnosi Srbije i Češke zasnivaju se na tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u različitim oblastima zbog čega postoji veliki potencijal za razvoj saradnje u sektorima rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Srbija je zemlja koja ima veliku rudarsku tradiciju, ali smo čvrsto opredeljeni da rudarstvo učinimo što održivijim, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Češka ima znanje i iskustvo u korišćenju savremenih tehnologija u rudarstvu i Srbija je zainteresovana za saradnju po pitanju energetske tranzicije, dekarbonizacije i usvajanja dobre prakse u eksploataciji i upotrebi mineralnih sirovina“, rekla je ministarka.

U saopštenju se dodaje da je Kuht istakao spremnost Češke za razmenu znanja i iskustva u oblasti rudarstva.

„Češka se suočava sa identičnim izazovima u oblasti rudarstva i energetike kao i Srbija. U našem energetskom miksu ugalj ima veoma važno mesto u obezbeđivanju energetske sigurnosti, ali imamo dugoročne planove kako da smanjimo njegovu upotrebu poštujući principe zaštite životne sredine“, rekao je Kuht.

On je dodao da češke kompanije imaju veliko iskustvo u oblasti obnovljivih izvora energije i prepoznaju potencijal za ulaganja u Srbiji u izgradnju zelenih energetskih kapaciteta, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.