U trendu

Đedović: U Srbiji sektor rudarstva beleži konstantan rast proizvodnje

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je danas da sektor rudarstva u Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila za 22,6 odsto veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4 odsto.

Ona je, na obeležavanju 77 godina postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta, navela da je našoj zemlji neophodna snažna struka kako bi nastavila u pravom smeru.

Čestitajući profesorima i studentima na postignutim uspesima na obrazovnom i naučnom planu, Đedović je rekla da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

„Cilj je održivo rudarstvo. Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda“, rekla je ministarka, a saopštilo resorno ministarstvo.
Đedović je navela da Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad daje značaj doprinos razvoju rudarstva i geologije i izrazila uverenje da će tako ostati i u budućnosti.

„U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi“, poručila je Đedović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar