U trendu

Đedovićeva sa direktorom kancelarije Svetske banke o energetskoj tranziciji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom o saradnji u procesu energetike tranzicije u Srbiji.

„Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju i zajedno sa našim partnerima, među kojima je i Svetska banka, preduzimamo korake kako bismo tranziciju ka čistoj energiji učinili finansijski održivom i socijalno pravednom“, rekla je ministarka Đedović.

Ona je dodala da su prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage, pre svega, reverzibilne hidroelektrane, ali i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije, koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane, saopštilo je ministarstvo.

„Neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, ali i da vodimo računa o svim zaposlenima i lokalnim zajednicama“, rekla je Đedovićeva.

Ministarka je naglasila da izgradnja novih kapaciteta, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže.

Tako bi, prema njenim rečima, razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Nikola Pontara istakao je podršku Svetske banke Srbiji u sprovođenju reformi u energetskom i rudarskom sektoru, posebno u dekarbonizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar