U trendu

Đentiloni: EU potrebni novi načini podrške firmama u energetskoj tranziciji

BRISEL – EU su potrebni novi načini podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije, kao i suprotstavljanje efektima državne podrške SAD američkim konkurentima, izjavio je danas Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Đentiloni je, za finansijski dnevnik FD, rekao da je potrebno prevazići negativne ekonomske efekte rata u Ukrajini, koji se najviše osećaju u Evropi u odnosu na druge delove sveta.

Evropski komesar, međutim, nije rekao koliko bi ta nova sredstva podrške trebalo da iznose, niti na koji način bi bilo izvršeno to finansiranje, preneo je Rojters.

Podrška bi trebalo da pomogne EU i da se uhvati u koštac sa 430 milijardi dolara mogućih gubitaka na osnovu Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji su SAD usvojile prošle godine, rekao je Đentiloni.

Zemlje EU su zabrinute da će IRA nepravedno staviti u nepovoljan položaj firme iz Unije, uskraćujući im poreske kredite za komponente koje se koriste u tehnologiji obnovljivih izvora energije, kao što su električni automobili, koje nudi
novi zakon pod uslovom da su napravljeni u SAD, ukazuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar