U trendu

Đokić: Zadržan tempo sprovođenja reformi iz Sive knjige

BEOGRAD – Vlada Srbije je prošle godine sprovela 12 preporuka iz Sive knjige, od čega devet delimično i tri potpuno, čime je zadržan tempo sprovođenja reformi, a u prethodnih 13 godina, koliko postoji Siva knjiga, sprovedeno je ukupno 143 od 281 preporuke, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Govoreći na predstavljanju 14. Sive knjige NALED-a, u kojoj se nalazi 100 preporuka za bolje uslove poslovanja u našoj zemlji, Đokić je pozvao institucije da nastave sa reformama i da ih ubrzaju.

Istakao je da Siva knjiga nudi konkretna rešenja i ukazuje ko je odgovoran da se do tih rešenja dođe i naveo da najveće opterećenje nije više na Ministarstvu finansija, već da se mnogo preporuka odnosi i na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Đokić je kazao da ovogodišnja Siva knjiga donosi 21 novu preporuku, da su 10 prioritetne, a među njima su uvođenje zelenih javnih nabavki, uređenje novih oblika angažovanja radnika, uspostavljanje registra neporeskih nameta, digitalizacija ozakonjenja, puna primena sistema e-agrar.

Naveo je da se prošle godine po sprovođenju reformi iz Sive knjige najviše izdvojilo Ministarstvo finanasija jer je, kako kaže, rešilo dve sistemske reforme i preporuke NALED-a.

Naveo je da su to uvođenje e-faktura i e-fiskalizacije i objasnio da će prva smanjiti papirologiju, a da će druga obezbediti veću transparenost da li prodavci plaćaju porez.

Dodao je da je i Ministarstvo poljoprivrede optimizovalo procedure upisa u centrlani registar objekata u poslovanju sa hranom, da je Ministarstvo zdravlja započelo važnu reformu jednistvenog zdravstvenog kartona, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo primer ostalima kako da građanjima olakšaju plaćanje taksi i naknada bez dokaza o uplati.

Zatim, da je Ministarstvo rada donelo jedan od najmodernijih Zakona o socijalnom preduzetništvu koji će omogućiti osetljivim kategorijama da izađu na tržište rada, da je Ministarstvo rudarstva i energetike donole niz zakona koji će stvoriti bolje uslove za veća ulaganja u obnovljive izvore energije i očuvanje žaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar