U trendu

ĐOR već isplatio 22 miliona RSD oštećenim putnicima

NOVI SAD – Osiguravajuća kompanija „ĐOR Novi Sad“ je od petka 14. septembra isplatila prvih 708 naknada oštećenim putnicima turističkih agencija SAB Travel iz Beograda i JAZ Z Travel iz Čačka u ukupnom iznosu od 21.747.381 dinara.

U saopštenju kompanije se navodi da je ĐOR-u do danas podneto ukupno 2.020 odštetnih zahteva, u ukupnom iznosu od 76.486.505 dinara.

„Kao posledica insolventnosti organizatora putovanja SAB Travela iz Beograda i neispunjenja naloga datog od strane turističke inspekcije, 7. jula su aktivirane polise Garancije putovanja na kojima je osiguranik organizator putovanja SAB Travel, a ugovarač osiguranja YUTA. Osiguravač na obe polise je ĐOR Novi Sad“, dodaje se u saopštenju.

Iz ĐOR-a preciziraju da jedna polisa pokriva period od 25. januara 2017. do 25. januara ove godine, a druga period od 25. januara 2018. godine do 25. januara 2019., i da svaka ima iscrpivi limit za naknadu šteta od 300.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U slučaju iscrpljenja polise, oštećenim putnicima se proporcinalno umanjuje naknada, tako da zbir svih naknada bude jednak limitu polise.

To konkretno znači da putnici SAB Travela koji su putovanje ugovorili pre 25. januara 2018. godine dobiti naknadu u punom iznosu zahteva koji su podneli, jer je njihov broj manji.

S druge strane, zbog daleko većeg broja putnika koji su putovanje ugovorili posle 25. januara 2018. godine, oni imaj pravo na naknadu koja je proporcionalno umanjena i iznosi 67,9 odsto njihovog zahteva, objašnjava se u saopštenju.

„Nakon što konstatujemo da su svi oštećeni podneli odštetne zahteve i ukoliko utvrdimo da je nakon njihove naknade preostalo još sredstava do iscrpljenja ukupnog limita polise, ĐOR će proporcionalno isplatiti i taj preostali deo svim oštećenim putnicima koji su dobili umanjenu naknadu“, poručuju iz te kompanije.

Takođe navode da ĐOR pored primljenih odštetnih zahteva, na osnovu nalaza Turističke inspekcije, ima saznanja o postojanju još aranžmana po kojima nisu podneti odštetni zahtevi, zbog čega je ta osiguravajuća kuća u obavezi da izvrši i rezervaciju sredstava za buduće odštetne zahteve koji za sada nisu podneti.

Kada je u pitanju osigurani slučaj JAZ Z Travela iz Čačka, kažu da je situacija jednostavnija.

Ukupan broj podnetih odštetnih zahteva je 245, čiji je ukupan iznos 9.659.934 dinara, što je manje od limita polise na kojoj je JAZ Z travel osiguranik, tako da će svi oštečeni putnici ovog organizatora putovanja dobiti nadokadu u celosti.

SAB Travel je u julu u poslednjem času otkazao putnicima više od 2.240 turističkih aranžmana, za koje je putnicima uzeo novac. Ubrzo nakon tog skandala, šok su doživeli i građani koji su platili letovanje u Grčkoj čačanskoj agenciji JAZ Z Travel. Posle samo sat vremena vožnje ka letovlištu, njima je saopšteno da se putovanje otkazuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.