U trendu

Djordjević: Radnici Kolubare zloupotrebljeni za odbranu direktora EPS-a Grčića

Predsednik sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Djordjević izjavio je danas da je predsednik sindikalne organizacije Rudarskog basena „Kolubara“ Miodrag Ranković zloupotrebio zbor radnika i njegovo ime radi odbrane vd. direktora EPS-a Milorada Grčića.

On je za agenciju Beta rekao da su na zbor prisilno dovodjeni radnici i da je od oko 1.500 ljudi na zboru bilo 500 penzionera koji nemaju veze sa „Kolubarom“.

Predsednik sindikalne organizacije „Kolubara“ Miodrag Ranković je na zboru pre dva dana tražio da se stavi van snage strategija za energetiku prema kojoj bi do 2030. godine trebalo da bude obustavljena eksploatacija uglja sa površinskih kopova „Kolubare“ i „Kostolca“ i da se ne nastavi gradnja „Kolubare B“.

Za sporan rok u strategiji saznalo se iz pisma koje je Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo Nadzornom odboru EPS-a u kome je ministarka Zorana Mihajlović zatražila da do 2030. prestane proizvodnja struje iz tog energenta, kao i da se novac preusmeri u obnovljive izvore energije i prekine sa investicionim planovima, što bi obuhvatilo i prestanak izgradnje termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću kod Lazarevca.

Djordjević je rekao da je „sindikat površinskih kopova stao u odbranu Grčića, a da je on odavno zaslužio da ode“.

„Sumnjamo da je Grčić napravio veliku štetu EPS-u jer kasne svi projekti“, rekao je Djordjević i odbacio da je smenjen kako su naveli u sindikatu „Kolubare“.

Dodao je da je „Kolubara“ došla u situaciju da nema uglja, ne za tekuće potrebe termoelektrane „Nikola Tesla“, već se ne planira dugoročno.

„Za skidanje jalovine, da bi se došlo do uglja na dubini od 100 metara, potrebno je dve-tri godine ranije početi sa radovima“, objasnio je Djordjević.

Istakao je da je „Grčiću potrebna zaštita, jer neke stvari želi da sakrije“.

„Tražim hitnu smenu Grčića da bi se zaustavio haos u EPS-u“, rekao je Djordjević.

Grčić se, kako je rekao, u EPS-u ponaša kao feudalac.

Djordjević je kazao da rudare tretira kao robove i da smenjuje po ličnom nahodjenju.

„Godinu dana sam u sukobu s njim, tvrdi da voli Vučića (Aleksandar, predsednik Srbije)“, rekao je Djordjević.

Na pitanje čiju podršku Grčić uživa, jer je pet godina vršilac dužnosti direktora, Djordjević je rekao da ne zna i da to treba „da se pita država“.

On je rekao da je jutros svratio u „Kolubaru“ i da su mu na vrata kancelarije poslati batinaši sa ciljem da izazovu tuču, ali da je unutrašnja kontrola sindikata uspela da ih izvede napolje i da je o tome obavestio policiju.

Djordjević je rekao da se neće gasiti termoelektrane, već da se prave timovi koji će napraviti strategiju razvoja energetike do 2050. godine.

„Treba da se razvija i sektor zelene energije, a obustavljanje radova na gradnji termoelektrane ‘Kolubara B’ ne znači da se neće graditi već je Ministarstvo rudarstva i energetike zatražilo da se uradi studija o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti njene gradnje“, rekao je Djordjević.

Dodao je da je termoelektrana „Kolubara B“ počela da se gradi krajem osamdesetih godina i da su uradjene samo neke betonske konstrukcije, a da je mnogo bakra pokradeno i da je sada započeto samo račišćavanje na kome ne radi veliki broj radnika.

Djordjević je naveo da do 2040. godine Srbija treba da 50 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, a da će se ostatak i dalje proizvoditi iz uglja i po cenu plaćanja takse zbog emisije štetnih gasova, jer će ugalj obezbedjivati energetsku sigurnost.

Ipak, kako je rekao, treba imati u vidu da ni taj resurs nije neiscrpan i da se energija mora štedeti.

On je kazao da je cena struje u Srbiji medju najnižim, a do skoro je bila najniža i da je zbog toga ne treba rasipati, već povećavati energetsku efikasnost ugradnjom izolacije na objekte i štednjom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.